Ακτοπλοία: Μπήκαν οι υπογραφές και έχουμε επιτέλους το Κρήτη - Ραφήνα

Χρειάστηκε να φτάσουμε στα άκρα, να έχουμε «απεργία» πείνας, να προκαλέσουν με τις ανακοινώσεις τους ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα… Ανεξάρτητα ποιος έχει δίκιο ή όχι, η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν απλά μία παράσταση σε ένα θέατρο παραλόγου με εμπλεκόμενους ακόμη και τους εργαζόμενους στις εταιρίες από τη στιγμή που στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο της αποχώρησης από τις ακτοπλοϊκές γραμμές… Σημασία έχει ότι χθες το απόγευμα έπεσαν οι υπογραφές από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσον αφορά τις τροποποιήσεις των δρομολογίων στα δύο πλοία της Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου, που θα συνδέσουν από 13 Απριλίου τη Ραφήνα με την Κρήτη, με ενδιάμεσους σταθμούς έξι (ή και επτά) νησιά των Κυκλάδων.

Η Νάξος;

Πρόκειται για τα πλοία «Superferry» και «Superferry II», που θα πραγματοποιούν τα δρομολόγια για το χρονικό διάστημα 13 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου 2018. Το ένα πλοίο θα διανυκτερεύει στη Ραφήνα και θα αναχωρεί το πρωί για Άνδρο – Τήνο – Μύκονο – Πάρο – Ίο - Σαντορίνη- Ηράκλειο και το άλλο θα διανυκτερεύει στο Ηράκλειο και θα αναχωρεί το πρωί για Σαντορίνη – Πάρο – Ίο – Μύκονο – Τήνο - Άνδρο - Ραφήνα. Έβδομο νησί; Η Νάξος καθότι υπάρχει η αναφορά από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κο Γιάννη Μαργαρίτη ότι ο κος Στεφάνου έχει αποδεχτεί την πρόταση να μπει δύο φορές την εβδομάδα η Νάξος στο δρομολόγιο προφανώς αντί της Ίου… Κάτι που θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες όταν και θα ανοίξουν τα σχετικά δρομολόγια όσον αφορά τις προκρατήσεις…

Δρομολόγια

Πως έχει αναλυτικά το πρόγραμμα των δρομολογήσεων; Από 13/4 μέχρι 30/4 τα δύο πλοία θα ξεκινούν μέρα παρά μέρα από Ηράκλειο για Σαντορίνη μέχρι Μύκονο. Από 2/5 μέχρι 31/5 τα δύο πλοία ξεκινούν, το ένα από Ραφήνα στις 7:50 για Άνδρο – Τήνο – Μύκονο – Πάρο – Ιό – Σαντορίνη – Ηράκλειο και το άλλο από Ηράκλειο στις 7:40 για Σαντορίνη – Πάρο – Μύκονο – Τήνο – Άνδρο – Ραφήνα. Τέλος τα δύο πλοία από 1/6 μέχρι 30/9 θα ξεκινούν εναλλάξ από Ηράκλειο στις 9:30 για Σαντορίνη – Πάρο – Μύκονο – Τήνο – Άνδρο – Ραφήνα. Και επιστροφή κανονικά όπως τα προηγούμενο διάστημα από Ραφήνα στις 7:50. Η εταιρία ανέλαβε τη δέσμευση, στις χρονικές αυτές περιόδους τα πλοία της να φτάνουν στη Σαντορίνη στις 11:15, ώστε να εξυπηρετείται η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα σε πλοία άλλων εταιριών.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση της η Golden Star Ferries, αναφέρει: «Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι μετά τις δυσκολίες που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, έγιναν αποδεκτά από τον Υπουργό Ναυτιλίας τα εγκεκριμένα από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών δρομολόγια των συμβατικών πλοίων μας “Superferry” και “Superferry II” από Ραφήνα προς Κυκλάδες και Κρήτη και αντίστροφα. Με τα δρομολόγια αυτά, που πρώτη η εταιρεία μας εγκαινιάζει από το λιμάνι της Ραφήνας, ευελπιστούμε να φανούμε χρήσιμοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιών μας. Ευχαριστούμε ολόθερμα τις φίλες και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δύσκολη για την εταιρεία μας περίοδο»…

Διευκρίνιση

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε στις πλοιοκτήτριες εταιρίες ότι υποχρεούνται να τηρήσουν τα συγκεκριμένα ωράρια, έως τη λήξη της δρομολογιακής περιόδου. Όσον αφορά τη διαμάχη μεταξύ των δύο ακτοπλοϊκών εταιριών, και παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ΣΑΣ έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την τροποποίηση των δρομολογίων της Golden Star Ferries, ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να αποστείλουν ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί των ενστάσεων που προβάλλει η εταιρία SeaJets, ότι η αλλαγή του λιμένα αφετηρίας και του τερματικού λιμένα ενός δρομολογημένου πλοίου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 6, παρ.2 του νόμου 2932/2001, το οποίο προβλέπει ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται η εξυπηρέτηση της γραμμής ούτε να δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος άλλων πλοιοκτητών.

Η φωτογραφία του SuperFerry ΙΙ σπό την επίσημη ιστοσελίδα της golden Star Ferries