ΣΕΕΝ προς ΠΝΟ: Επανεξετάστε την απόφασή σας για την απεργία

Να επανεξετάσει την απόφασή της για απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Σεπτεμβρίου κάλεσε ο ΣΕΕΝ την ΠΝΟ με έγγραφό του στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι 180.000 επιβάτες, 50.000 ΙΧ οχήματα και 3.000 φορτηγά θα εγκλωβιστούν από την απεργία της Ομοσπονδίας. Η ένωση των ακτοπλόων υποστηρίζει ότι «οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους», ενώ σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας για το 2018 αναφέρει ότι συμφωνεί για την ανανέωσή τους με τους ίδιους όρους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων, η ΠΝΟ φαίνεται αμετακίνητη στη στάση, ενώ την άλλη Τετάρτη 29/08 αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, σε επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σχετικά με την 24ωρη πανελλαδική απεργία πληρωμάτων τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Κύριοι,
Σχετικά με την από 9/8/2018 επαναβεβαίωσή σας για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, παρακαλούμε σημειώσατε ότι είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διακινηθούν με τα επιβατικά πλοία 180.000 επιβάτες, 50.000 ΙΧ οχήματα και 3.000 φορτηγά. Λαμβανομένης υπόψη της υψηλής κίνησης της περιόδου αδυνατούμε να τακτοποιήσουμε μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων και συγκεκριμένα :
• στον εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και στην αδυναμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις
• σε πλήθος ακυρώσεων κρατήσεων σε πλοία και ξενοδοχεία
• στη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Στα 14 αιτήματα πλην δύο, τα οποία έχετε διατυπώσει, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είμαστε αρμόδιοι για την εξεύρεση λύσεων οι οποίες είναι δυνατές μόνο στα πλαίσια μιας γενικότερης αλλαγής της Κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους όλων των κλάδων. Σχετικά με την ΣΣΕ 2018 επαναλαμβάνουμε τη σύμφωνη γνώμη μας για την ανανέωσή της με τους ίδιους όρους.

Με την υπογραφή και την ανανέωση των ΣΣΕ τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί, σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπου έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.
Επιπλέον ο Σύνδεσμος μας με παραστάσεις προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο ΔΣ του ΝΑΤ έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει όλα τα αιτήματά σας που έχουν σχέση με τη φορολόγηση, το ασφαλιστικό και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω και για την αποφυγή των σοβαρών προβλημάτων τα οποία σας εκθέσαμε, παρακαλούμε να επανεξετάσετε την από 26/7 απόφασή σας για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου“. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News