Με στόχο τη προβολή του νησιού

Αντιγράφουμε από το επίσημο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας του 1ου Αγώνα Ανάβαση Κωμιακής που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Ποδηλατικός Όμιλος Νάξου «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Αγώνας του Ποδηλατικού Ομίλου Νάξου «Ανάβαση Κωμιακής». Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει ο αγώνας αυτός. Εθελοντές, ενεργούς πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Απόλλωνα και της Κωμιακής. Τους χορηγούς μας και όσους πίστεψαν σε αυτήν την νέα προσπάθεια. Λάθη και παραλήψεις έγιναν, ήταν η πρώτη μας προσπάθεια τις επόμενες φορές θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Σας θέλουμε όλους κοντά μας μονοί μας δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τίποτα. Τα λέμε σύντομα.!!!»

Οκ… τελείωσε το Δελτίο Τύπου.. Οι ποδηλάτες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής, στην καθημερινότητά τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προπονούνται. Τους βλέπετε στο δρόμο, δίπλα μας… Ζουν ανάμεσά μας. Το ποδήλατο γίνεται τρόπος ζωής. Μπορεί να μην έχουμε τους ποδηλατοδρόμους που έχουν οι πόλεις κυρίως της Θεσσαλίας (σ.σ. ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αίσθηση του ποδηλάτου σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα) αλλά έχουμε έναν πολύ δυνατό κορμό νέων ανθρώπων που λατρεύουν το ποδήλατο.

Ο λόγος; Αφήνουμε τον Ευθύμη Καραμπίνη, τον πρόεδρο του νεοσύστατου Ποδηλατικού ομίλου να μας γνωρίσει τόσο το ποδήλατο, όσο τον όμιλο αλλά και τα μέλη του. Όμως, μας είπε και το παράπονό του…

«Το ποδήλατο είναι κι αυτό αθλητισμός όπως όλα τα άλλα. Ναι, είναι λίγο ακριβό εάν σκεφτεί κανείς ότι ένα καλό ποδήλατο κινείται γύρω στα 1.500 με 2.000 ευρώ αλλά η αξία του ανεκτίμητη… Όταν κάνεις ποδήλατο ξεφεύγεις. Το μυαλό σου χαλαρώνει. Είναι το ιδανικό αγχολυτικό. Και η Νάξος προσφέρεται για αυτού τους είδους τις …ασκήσεις. Το τοπίο ιδανικό, εναλλαγή περιβάλλοντος με εικόνες μοναδικές. Πάνω στο ποδήλατό έχω την αίσθηση ότι κάθε πρόβλημα …φεύγει. Ταξιδεύει».

Το πρώτο βήμα έγινε… Πάμε στο επόμενο και δη στο αγωνιστικό μέρος «το παρών έδωσαν 31 άτομα σε όλες τις κατηγορίες. Η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές ήταν αυτή των 40-49 ετών όπου είχαμε 11 συμμετοχές. Και το νικητή, τον Μιχάλη Μανιό που τερμάτισε σε 32 περίπου λεπτά τη διαδρομή. Καλός χρόνος εάν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν σε όλη τη διαδρομή είχαμε κόντρα άνεμο λόγο του Νοτιά. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερους. Γύρω στα 50 άτομα. Ας είναι . την επόμενη φορά. Είχαμε πάντως συμμετοχή από μη Ναξιώτες, κυρίως από Πάρο – Σύρο και Αθήνα. Συνολικά δέκα ήταν οι .. ξένοι. Ίσως να τους φόβισε η διαδρομή. Όχι ότι ήταν δύσκολη από τη στιγμή που ο μ.ο. κλίσης ήταν στο 5%, αλλά το τελευταίο μέρος ήταν το πιο δύσκολο όλων».

Γιατί έγινε επιλογή αυτής της διαδρομής; «Μα πολύ απλά γιατί θέλουμε να προβάλουμε το σύνολο του νησιού. Νάξος δεν είναι μόνο η Χώρα ή τα …πεδινά. Είναι η ορεινή Νάξο με καταπληκτική εναλλαγή φύσης. Και η διαδρομή Απόλλωνα – Κωμιακής, κυρίως τα τελευταία δύο χιλιόμετρα προς την Κωμιακή νομίζω ότι είναι μαγευτικά. Επόμενος αγώνας; Ο Γύρος της Νάξου αλλά μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων οι περισσότεροι εργάζονται το καλοκαίρι, άρα Μάιο, Σεπτέμβριο ή Απρίλιο και Οκτώβριο είναι ιδανικοί μήνες. Για του χρόνου; Θα μετακομίσουμε λίγο πιο κεντρικά: Χαλκί – Σταυρός Κεραμωτής περίπου δέκα χιλιόμετρα και ξεκινήστε από τώρα … προπόνηση»

Τι είδαμε στον αγώνα; «Τον Μανιό να κερδίζει με έναν καλό χρόνο. Την Lorraine Crouch να είναι η καλύτερη σε επίπεδο γυναικών, τον Βρούτση σε επίπεδο νέων και τον Ναυπλιώτη σε επίπεδο ..,μεγαλύτερων. Επίσης πρώτευσαν στις κατηγορίες τους οι Αλιφιέρης (Α1) και Μπεϊντάρης (Α2)… Εάν κάποιος είχε καλά προπονηθεί δεν είχε πρόβλημα.  Στον αγώνα έτρεξε και ο Αλέκος Χωριανόπουλος. Ο γεννημένος να τρέχει Αλέκος. Όχι με ποδήλατο αλλά με τα πόδια και εκτός συναγωνισμού. Τερμάτισε σε περίπου 80 λεπτά και τον τιμήσαμε για την εν γένει προσφορά του στον αθλητισμό της Νάξου»

Και ο επίλογος περιλαμβάνει ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και ένα … παράπονο.. «πρέπει να πω ότι οι κάτοικοι μας βοήθησαν με την στάση τους. Ήταν κοντά μας και προσπάθησαν να μας προσφέρουν ότι μπορούσαν. Θα πρέπει να ευχαριστήσω σε προσωπικό επίπεδο τον Γιώργο Κρητικό στη Κωμιακή που είχε ανοιχτό το μαγαζί του όλη μέρα και μας περιποιήθηκε προσφέροντάς μας χειροποίητα προϊόντα… Οι χορηγοί μας ήταν κοντά, όπως και ο πρόεδρος της Κωμιακής κος Κορρές. Η ΛΕΜΟΝ και οι Ραδιοερασιτέχνες που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Όπως και η Αστυνομία του Φιλωτίου. Από τους αιρετούς όμως μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν στο πλευρό μας αν και είχε ρόλο συνδιοργανωτή. Μας στήριξε όμως όσο μπορούσε. Αντίθετα, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Δήμο και τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ. Αν και είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή έδειξαν απάθεια. Και μάλιστα το banner που ανεβάσαμε την παραμονή των αγώνων εκεί όπου βρίσκονται κι άλλα, από εμάς ζητήθηκε να κατέβει. Αυτή τη …βοήθεια μας πρόσφερε ο Δήμος. Αυτό που θέλουμε να τους πούμε είναι ότι τους θέλουμε όλους κοντά μας για να διαφημίσουμε όλοι μαζί το νησί. Να το προβάλλουμε. Είναι ιδανικό για ποδηλασία…» 

Για περισσότερες φωτό εδώ 

Συνημμένα Αρχεία: