Το Brexit φέρνει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σπίτι ?

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την στιγμή που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πέρασαν στα «χέρια» της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου από τον Ελγιν. Και σήμερα – με το Brexit να παίζει το δικό του ρόλο – ίσως να έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί κατατίθεται σχέδιο νόμου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο από διακομματική επιτροπή βουλευτών με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Οι βουλευτές έχουν στην στήριξη της Βρετανικής Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπέρ της προσπάθειας είναι πολλοί διάσημοι Βρετανοί όπως ο Στίβεν Φράϊ και η Αμάλ Κλούνεϊ που εδώ και χρόνια βοηθούν αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα, ο βουλευτής Μαρκ Γουίλιαμς θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου το απόγευμα της Δευτέρας. Υποστηρίζεται από άλλους 11 βουλευτές από διάφορα κόμματα. «Αν υπήρχε δικαιολογία για την αρπαγή αυτών των γλυπτών προκειμένου να είναι ασφαλή στις αρχές του 1800 τώρα αυτή δεν υπάρχει πια. Αυτά τα αριστουργήματα αρπάχτηκαν παράνομα και αποκόπηκαν από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει το Κοινοβούλιο να ακυρώσει αυτά που συνέβησαν πριν από 200 χρόνια».
Τέλειο ποίημα

Αυτά τα γλυπτά είναι από τα καλύτερα που δημιουργήθηκαν ποτέ και ο Παρθενώνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Ευρώπης. Ο Γάλλος ποιητής Αλφόνς Ντε Λαμαρτίν τα είχε περιγράψει ως το «πιο τέλειο ποίημα που γράφτηκε ποτέ σε πέτρα πάνω στην επιφάνεια της Γης».

Ο Αντριου Τζορτζ - επικεφαλής της βρετανικής ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα -  τονίζει πως τα γλυπτά ανήκουν «στις πιο αξιόλογες αρχαιότητες του κόσμου» και ο κόσμος θα πρέπει να τα βλέπει στις θέσεις τους, ενώ υπογράμμισε πως αποτελούν εθνικό σύμβολο της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Τζορτζ επισημαίνει πως η επιστροφή των Μαρμάρων είναι πλέον πιο ισχυρή, αν αναλογιστεί κανείς το Brexit. «Θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας να αποδείξει πως η έξοδος από την ΕΕ δεν περιλαμβάνει εσωστρέφεια και ξενοφοβικές τάσεις προς την Ένωση, αλλά σιγουριά και ικανότητα. Και θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη απόδειξη γενναιοδωρίας και ευσπλαχνίας από το να κάνουμε ό,τι θα ήταν πιο σωστό για τους Ελληνες».

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει, όπως σημειώνει ο Independent, πως η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της επανένωσης. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας The Times αναφέρει πως 1 στους 2 θέλουν την επιστροφή, ενώ σε δημοσκόπηση της Ipsos-Mori το 69% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.

Τι έγινε το 1816; Μετά από υποθήκευση της συλλογής του Ελγιν από το βρετανικό κράτος, ο Βρετανός διπλωμάτης αναγκάστηκε να πουλήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία και τα μετέφερε στο μουσείο. Πριν πραγματοποιηθεί η τελική συναλλαγή, εξεταστική επιτροπή είχε προχωρήσει στη μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης, με τα πορίσματα να θέτονται στον βρετανικό κοινοβούλιο.

Στη συνεδρίαση, που έγινε τότε, υπήρξαν σκεπτικιστικές σκέψεις και απόψεις, που ζήτησαν την επιστροφή των Μαρμάρων, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Έτσι, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποθηκεύτηκαν στο βρετανικό μουσείο.

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr