Χάκερς εναντίον Πούτιν

«Παραιτούμαι. Ντρέπομαι για τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης. Συγχωρέστε με. Θα γίνω φωτογράφος. Το ονειρευόμουν εδώ και πολύ καιρό. Πούτιν! Κάνεις λάθος!». Οι δηλώσεις αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά ένα πρωί του περασμένου Αυγούστου στον επίσημο λογαριασμό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Twitter όπου τον ακολουθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα. Δεν ανήκουν, όμως, στον ρώσο πρωθυπουργό αλλά  σε έναν νεαρό άνδρα, μέλος της Διεθνούς των Ανώνυμων, της πιο γνωστής ομάδας χάκερς της Ρωσίας η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διαρροή σημαντικών απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του Κρεμλίνου. 

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι χάκερς της ομάδας κατάφεραν ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα στα οποία παρουσιάζονταν το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης για την οργάνωση μιας «αυθόρμητης» και «λαϊκής» συγκέντρωσης στη Μόσχα υπέρ των ενεργειών της στην Κριμαία, λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο προετοίμασε το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας καθώς και μέρος της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ιγκόρ Στρέλκοφ ο οποίος ισχυρίζεται ότι οργάνωσε τη φιλορωσική εξέγερση στον Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Η Διεθνής των Ανώνυμων δημοσιοποίησε επίσης έγγραφα αναφορικά με το πώς η Concord, μια εταιρεία του προσκείμενου στο Κρεμλίνου Εβγκένι Πριγκόζιν, συντονίζει ένα στρατό ιντερνετικών τρολς που υποστηρίζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποίησε περίπου 40.000 γραπτά μηνύματα τα οποία φέρεται ότι υπέκλεψε από το κινητό τηλέφωνο του Τιμούρ Προκοπένκο, επικεφαλής της πολιτικής του Κρεμλίνου για το Διαδίκτυο κατά τη διετία 2012 - 2014.

Αποστολή : να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο

Μιλώντας στον ειδικό ανταποκριτή του Meduza, ενός ανεξάρτητου ρωσόφωνου δημοσιογραφικού οργανισμού που εδρεύει στη Λετονία, για τα twitter του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένα μέλος της Διεθνούς των Ανώνυμων ανέφερε ότι «τον παρακολουθούσαμε στενά για δύο χρόνια αλλά δεν συνέβη τίποτα ενδιαφέρον, οπότε αποφασίσαμε να τον τρολάρουμε». Μισή ώρα μετά την ανάρτηση του πρώτου tweet, o Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μια επίθεση από χάκερς. «Ο λογαριασμός του πρωθυπουργού στο Twitter δέχτηκε επίθεση από χάκερς. Τα τελευταία  μηνύματα που αναρτήθηκαν δεν ήταν αληθή», ανακοίνωσε επίσημα η ρωσική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μέσω ενός κρυπτογραφημένου τσατ ρουμ, η εκπρόσωπος της Διεθνούς των Ανώνυμων υποστήριξε ότι η ομάδα τους κοινοποιεί απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες γιατί είναι «δυσαρεστημένη με τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και με την επιθετική εξωτερική της Ρωσίας». Διαφωνούν όμως και με την πολιτική του Κρεμλίνου στο εσωτερικό της χώρας καθώς «στις εκλογές επιτρέπει να συμμετέχουν μόνον βολικοί υποψήφιοι». Η επίσημη αποστολή της Διεθνούς των Ανώνυμων είναι «να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της ελευθερίας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ρώσοι χάκερς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις που επιθυμούν ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες αναφορικά με δημόσια, και όχι μόνο, πρόσωπα. Έναντι αδρής, φυσικά, αμοιβής. «Οι τιμές μας ξεκινούν από τις 30.000 δολάρια. Κερδίζουμε αρκετά για να ζούμε άνετα και να ταξιδεύουμε», ανέφερε ένας από τους χάκερς, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ότι «συνήθως, δημοσιοποιούμε μόνο πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την κοινωνία. Δεν μοιραζόμαστε ποτέ προσωπικά στοιχεία».

Πηγή: tovima.gr