Το παρελθόν στοιχειώνει τη Μέρκελ

Όταν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός οικονομικών της Ελλάδας απευθυνόμενος στον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Η Γερμανία πρέπει να είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι ο ναζισμός εξαλείφθηκε από εδώ», ο Σόιμπλε πάγωσε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε ένα… κυνήγι θησαυρού  ανάμεσα τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης με σκοπό να ανακαλύψουν γιατί ο Έλληνας Υπουργός επέλεξε να χτυπήσει τη Γερμανία εκεί που πονάει όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το BBC, ερμηνεύοντας τόσο την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την επομένη των εκλογών το σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και την αναφορά Βαρουφάκη στο ναζισμό απευθυνόμενος στον Σόιμπλε.

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που οι Γερμανοί φαίνεται ότι έχουν μεν αποδεχτεί το ιστορικό παρελθόν τους αλλά η Ελλάδα δεν έσβησε ποτέ από τον ψυχισμό της. Οι γερμανοί πολιτικοί όμως έχουν αρκετούς σκελετούς στο ντουλάπι τους… Και σε πρώτο πρόσωπο βρίσκουμε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Πριν από δύο ημέρες μέσω του facebook η ομάδα των Anonymus στη Γερμανία, δημοσίευσαν αποκαλυπτικές εικόνες ισχυριζόμενοι ότι η Μέρκελ στα νιάτα της έκανε παρέα με νεοναζί. Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία τα σχόλια των Anonymus δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά: «Πρώτα μέλος των FDJ, μετά κατάσκοπος του Ανατολικού Βερολίνου, στη συνέχεια παρέα με τους skinheads και τώρα καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό που λέμε μετεωρική καριέρα κυρία Μέρκελ»

Για του λόγου τω αληθές οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά αμέσως μετά τις τελευταίες γερμανικές εκλογές και προέρχονται από την επίσκεψή της ως υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας την 1η Απριλίου του 1993 στο Μαγδεμβούργο όταν βρέθηκε κοντά σε μία οργάνωση νεολαίων… Αυτό που ενδεχομένως να μην …γνώριζε ήταν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είχε χαρακτηριστεί ως νεοναζιστική και ανάμεσα στα μέλη της λέγεται πως ήταν άτομα που εμπλέκονταν στη δολοφονία, το 1992, ενός 23χρονου.

Παράλληλα, είχε κυκλοφορήσει και μία ασπρόμαυρη φωτογραφία από το 1972 μέσω της εφημερίδας Bild που απεικονίζει την Άνγκελα Μέρκελ με στολή και πηλίκιο της πολιτοφυλακής της DDR.  Η συμμαθήτριά της, Σόνια Φάισμπεργκ, η οποία τράβηξε τη συγκεκριμένα φωτογραφία, είχε δηλώσει: «Η εκπαίδευσή μας για την πολιτοφυλακή γινόταν στο σχολείο μας. Κοιμόμασταν ανά δέκα κοπέλες σε ένα δωμάτιο με διπλά κρεβάτια-κουκέτες. Την ημέρα μαθαίναμε, πώς να δένουμε σωστά ανοιχτές πληγές και να βάζουμε τους τραυματίες σε σταθερή πλάγια στάση. Δηλαδή όλα, όσα θα μάθαινε και σήμερα κάποιος σε μία εκπαίδευση του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, έπρεπε να προσανατολιζόμαστε στο δάσος χρησιμοποιώντας χάρτες και πυξίδα ή να σκαρφαλώνουμε πάνω από εμπόδια. Προβλεπόταν επίσης και πορεία αντοχής εκτός δρόμου». Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση στην πολιτοφυλακή ήταν υποχρεωτική για όλες τις μαθήτριες και αποτελούσε προϋπόθεση για να λάβουν απολυτήριο.

Από εκεί και πέρα, η Καγκελάριος ποτέ δεν απάντησε γιατί κράτησε το όνομα του πρώτου συζύγου της Ούλριχ Μέρκελ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αθήνα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξαν υπόνοιες ότι λειτουργούσε ως κατάσκοπος. Επίσης, η οικογένεια Μέρκελ φέρεται να είχε άριστες σχέσεις με τον υπουργό προπαγάνδας της Γερμανίας Γκέμπελς, τον οποίο φημολογείται να έχει φιλοξενήσει στην Αθήνα το 1939 και ένα χρόνο αργότερα λίγο πριν την έναρξη της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα ο πεθερός της εκδιώχθηκε από την Αθήνα (είχε θέση διευθυντή της Τελεφούνκεν) μετά από απαίτηση του Μανιαδάκη…   Μήπως τελικά η σκέψη του Βαρουφάκη είναι να πατήσει σε σημεία που πονάνε ιδιαίτερα; Ο χρόνος θα δείξει εάν είναι σωστή η συγκεκριμένη πολιτική ή όχι…