Ρωσία - Πούτιν: Πραγματικός φίλος ο Μανώλης Γλέζος

Η σχέση Μανώλη Γλέζου - Ρωσίας ξεχωριστή.... Από την δεκαετία του 50 και μετά οι δύο τους προχώρησαν σε κοινά μονοπάτια, αλλά την Δευτέρα 30 Μαρτίου μπήκε το τέλος... Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, το οποίο απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο πραγματικό φίλο της Ρωσίας και σταθερό υποστηρικτή της εδραίωσης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος συνέβαλλε στο αγώνα κατά της διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από έναν μόλις μήνα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, βρέθηκε στο σπίτι του Ναξιώτη αγωνιστική της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου και του απέδωσε το μετάλλιο για τα «75 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945». Κίνηση που έγινε με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με την οποία τιμήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος. Και έναν χρόνο νωρίτερα, ο γηραιός πολιτικός είδε το πρόσωπό του να κοσμεί το γραμματόσημο του 1959 των Ταχυδρομείων της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Η τιμή προς τον Γλέζο είχε γίνει με αφορμή την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο ναζισμό. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι το 1963 είχε τιμηθεί και με το διεθνές βραβείο Λένιν «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών» 

Και σήμερα; Το τηλεγράφημα του Ρώσου προέδρου μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης το πλήρες τηλεγράφημα κοινοποίησε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, μέσω της σελίδας της στο Facebook, και έχει ως εξής:

"ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ

ΚΥΡΙΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μόσχα, Κρεμλίνο

1 Απριλίου 2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεχθείτε παρακαλώ τα βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του εξέχοντος πολιτικού και κοινωνικού παράγοντα της Ελλάδας, Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας πραγματικός φίλος της χώρας μας, υποστηρικτής – βάσει αρχών – της ενίσχυσης της αμοιβαία επωφελούς ρώσο-ελληνικής συνεργασίας.

Συνέβαλε προσωπικά τα μέγιστα στον αγώνα κατά της διαστρέβλωσης της ιστορίας, της λεγόμενης αθώωσης των Ναζί και των δωσίλογών τους. Η καλή μνήμη για αυτόν θα μείνει στις καρδιές των Ρώσων πολιτών.

Παρακαλώ να μεταφέρετε τα λόγια της ειλικρινούς συμπόνιας και της υποστήριξης στους συγγενείς και τους οικείους του εκλιπόντος.

Μετά τιμής,

ΒΛ.ΠΟΥΤΙΝ