Αιγαίο - Κίναρος, Λέβιθα: Το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ "ξέχασε" τους ηρωϊκούς κατοίκους τους

Πριν από μερικούς μήνες (Ιανουάριος) κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για να εντοπίσει την κυρά Ειρήνη, την μοναδική κάτοικο της Κίναρου, ένα πανέμορφο νησί, δίπλα στην Αμοργό. Είχε χαλάσει το τηλέφωνό της, δεν είχε επικοινωνία με την οικογένειά της και αμέσως κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα και υπήρξε αποστολή σκάφους του Λιμενικού για τον εντοπισμό της.. Τελικά μετά από αγωνία κάποιων ωρών, εντοπίστηκε.  Γιατί το αναφέρουμε; Γιατί κανονικά η πολιτεία δεν είχε λόγο να κινηθεί από τη στιγμή που με βάση την τελευταία απογραφή (2011) της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το νησί είναι ακατοίκητο… Όχι. Δεν είναι αστείο. Μπορεί το 1951 να είχε 12 κατοίκους, όμως το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε μηδενικό. Κι ας ζει εκεί από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας η κα Ειρήνη, μόνη πλέον καθότι έχασε τον σύζυγό της και τα παιδιά της έχουν φύγει..

Και όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση της ομάδας «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου» και υπάρχει και η σχετική φωτογραφία «Ανύπαρκτοι για την ΕΛΣΤΑΤ, τον Δήμο Λέρου και την εταιρία αιολικών που εποφθαλμιά το προστατευόμενο νησί. Οι 2 μόνιμοι κάτοικοι Κινάρου, ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Απογράψτε τους!»

Τώρα, το γιατί ενώ η Αμοργός είναι ένα ..βήμα από την Κίναρο, αυτή ανήκει στο Δήμο Λέρου (ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην Αμοργό), αυτό είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία… Οι Αμοργιανοί πάντως (σ.σ. η κα Ειρήνη κατάγεται από την Αμοργό) είναι συνεχώς στο πλευρό της…

105484906_176202630590882_3968398777173160046_o.jpg

Και πάμε στα Λέβιθα που βρίσκονται μόλις έξι μίλια από την Κίναρο, οκτώ από την Αμοργό αλλά επίσης ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λέρου… Και εδώ έχουμε … επίσημα ακατοίκητο νησί. Κι ας ζει μία ολόκληρη οικογένεια εδώ και δεκαετίες που δεν λέει να φύγει…

Και εδώ έχουμε την χαρακτηριστική ανάρτηση από τα μέλη της ομάδας «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» που την ακολουθεί και φωτογραφία… Και κοιτώντας την σίγουρα λες «Μα είναι αόρατοι για το Ελληνικό κράτος όλοι αυτοί;» Κι όμως…

Διαβάστε τι αναφέρουν στη σελίδα τους…

 Στα πλαίσια της εκστρατείας μας για τις νησίδες του Αιγαίου ταξιδέψαμε στα Λέβιθα, που όπως και η Κίναρος χαρακτηρίστηκαν ακατοίκητα στην απογραφή το 2011 παρότι έχουν μόνιμους κατοίκους. Στο νησί απολαύσαμε τη θαυμάσια φιλοξενία της οικογένειας Καμπόσου, που κατοικεί εκεί από το 1820. Τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο νησί όλο το χρόνο και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη μόνιμου επιδοτούμενου δρομολογίου για το νησί με καΐκι και από πολλές άλλες πηγές.

Παρόλα αυτά, όπως έγινε και στην Κίναρο, η οικογένεια το 2011 δεν απογράφτηκε για πρώτη φορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το νησί χαρακτηρίστηκε ως ακατοίκητο. Οι απογραφείς παρέλειψαν να μεταβούν στο νησί, και μετά από την διαμαρτυρία των κατοίκων για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, δήλωσαν πως τους απέγραψαν τηλεφωνικά. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ωστόσο φανερώνουν το αντίθετο: Τα Λέβιθα έχουν δηλωμένο πληθυσμό ΜΗΔΕΝ και αυτό διασταυρώθηκε και από τηλεφώνημα που κάναμε στην αρμόδια υπηρεσία.

Περίπου δύο μήνες μετά την απογραφή του 2011 εκδόθηκε η άδεια παραγωγής για το αιολικό εργοστάσιο της εταιρείας EUNICE ENERGY σε 14 νησίδες του Αιγαίου, με βασικό νησί τα Λέβιθα, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν 30 ανεμογεννήτριες των 6MW. Η κατάληψη του νησιού από το έργο είναι ολοκληρωτική και σχεδιάζεται να μετατραπεί σε βιομηχανική εξέδρα όπως ο Άγιος Γεώργιος Ύδρας.

Πλέον το "αγκάθι" του έργου, η οικογένεια Καμπόσου, έπρεπε να απομακρυνθεί με κάθε τρόπο. Έτσι, το 2013 η εταιρεία αιτείται στο Δήμο Λέρου την διοικητική αποβολή των κατοίκων από το νησί και τη μετατροπή του σε ακατοίκητο. Το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου επί δημαρχίας Μιχάλη Κόλια το υπερψηφίζει ομόφωνα επί των παρόντων. Η απόφαση μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί επειδή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη για το νησί μεταξύ του Δήμου Λέρου και της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου αναμένεται να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση.

105705852_176562787221533_8132748249393598791_o.jpg

Η αδειοδοτική διαδικασία για το έργο εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) συνεχίζεται μέχρι και τώρα, θεωρώντας δεδομένο ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό, που η εταιρεία κατέθεσε το 2019, αναφέρεται στα νησιά Λέβιθα και Κίναρος ως ακατοίκητα. Το ίδιο αποδέχονται άκριτα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και το ΓΕΕΘΑ το 2019 σε ειδική γνωμοδότηση για το έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το ΓΕΕΘΑ είχε παρέμβει απαιτώντας από το Δήμο Λέρου να μην αναφέρεται στα νησιά ως "ακατοίκητες νησίδες", διότι ο σωστός χαρακτηρισμός είναι "κατοικημένα νησιά". Παράλληλα, επίσημες τουρκικές πηγές θεωρούν τα νησιά ακατοίκητα και τα συμπεριλαμβάνουν στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή είναι πολύ συχνές και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μάλιστα δηλώσει πως το νησί αποτελεί ένα "ιδανικό αγκυροβόλιο".

Πόσο θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το αδιανόητο έγκλημα εις βάρος των κατοίκων των νησίδων και της χώρας μας; Θα περιμένουμε μέχρι η αστυνομία να πάει και να τους απομακρύνει σηκωτούς; Και όλα αυτά για χάρη μιας εταιρείας, που σκοπεύει να τα ισοπεδώσει για πάντα με άχρηστες ανεμογεννήτριες; Δύο νησιά που μάλιστα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ προστατευόμενη περιοχή και περιοχή Natura 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, χλωρίδας και πανίδας;

Ζητάμε να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ η παράλειψη της απογραφής των κατοίκων των Λεβίθων και της Κινάρου, που έγινε το 2011, και να υπάρξουν συνέπειες για όλους τους υπεύθυνους!

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις στις σελίδες του naxospress.gr