Φόρος τιμής στο «διαμάντι της Βουλής και των Κυκλάδων»

Μπροστά σε ένα για τα δεδομένα της τοπικής κοινότητας Δαμαριώνα πολύ μεγάλο κοινό, 400 και πλέον Ναξίων (Δαμαριωνιτών και όχι μόνο) και δεκάδων φίλων του από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 8 Αυγούστου, νωρίς το βράδυ, η ώρα 8, στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα Νάξου, εκδήλωση προς τιμήν του αποβιώσαντος ιατρού-πολιτικού, Ιωάννη Χωματά...

Του Γιάννη Βλαχάκη (εφημερίδα «Κυκλαδική»)

Συνδιοργανωτές της ομολογουμένως αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας-προσπάθειας, το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δαμαριώνα, η Τοπική Κοινότητα Δαμαριώνα και η  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όλα τα μέλη της οικογενείας του (η σύζυγός του, ιατρός Ελένη Μαμάη και οι δύο κόρες του, Φιλιάννα και την Αλεξάνδρα, το εγγόνι του), στενοί συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από τον Δαμαριώνα, όλων των ηλικιών και φύλων, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων, κ. Χρυσόστομος, συνάδελφοί του συντοπίτες μας, ιατροί (Γερμανός Καπίρης, Γιάννης Λιανόπουλος), ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υποψήφιοι βουλευτές (Κατερίνα Μονογυιού-Ν.Δ., Γιάννης Βλασερός-ΠΑΣΟΚ) και πολιτευτές (Φίλιππας Φόρτωμας-Ν.Δ Κυκλάδων), αυτοδιοικητικοί παράγοντες (πρώην δήμαρχοι Δρυμαλίας κ. Βασιλάκης και Μπαρδάνης, Ειρήνη Λένου, τ. δήμαρχος Άνδρου), ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης και πρώην (μεταξύ των οποίων ο κ. Στάθης Αγγελής) και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Φώτης Μαυρομμάτης, και ο γραμματέας του δημ. συμβ., Αργύρης Ανεβλαβής, ο τ. πρόεδρος του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ιάκωβος Ναυπλιώτης-Σαραντηνός, ο έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της Τ.Ο.Ν.Δ. Νάξου, Στέφανος Στρατούρης, εκπρόσωποι της Ι.Μ.Παροναξίας καθώς ο επίσκοπος Παροναξίας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων βρισκόταν εκτός Νάξου, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες (πρόεδροι και σύμβουλοι) της τοπικής κοινότητας Δαμαριώνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νικάνδρη», Γιάννης Λογαράς, κ.ά., ήταν εκεί. Εκεί, στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Δαμαριώνα, όπου συγκεντρώθηκαν και για περίπου τρείς ολόκληρες ώρες έμειναν καθηλωμένοι στα καθίσματά τους τουλάχιστον 400 συμπατριώτες μας, για να τιμήσουν την μνήμη του ιατρού και πολιτικού της προσφοράς, Γιάννη Χωματά, που πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του προηγουμένου έτους.

Πολλοί οι ομιλητές. Το συναίσθημα όσο και οι απέριττες αναφορές στον ανθρωπιστή πολιτικό, κυριάρχησαν στις ομιλίες όλων.

Για τον αείμνηστο Γιάννη Χωματά, είπαν:

- Η ιατρική ήταν η μεγάλη αγάπη του Ιωάννη Χωματά. Το αίσθημα που ένιωθε όταν προσέφερε στον συνάνθρωπό του, πραγματοποιώντας μια εγχείρηση, από την πιο απλή, μέχρι την πιο δύσκολη, (μια μεταμόσχευση νεφρού για παράδειγμα), αποτελούσε την υπέρτατη ικανοποίηση για τον «γιατρό μας»…

- «Στην Αμερική θα είχα μια λαμπρή καριέρα, εκεί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ήθελα, όμως, να υπηρετήσω τον τόπο μου… (…) Ό,τι προσπάθησα να προσφέρω ως γιατρός και ως πολιτικός, το έκανα αβίαστα, γιατί αυτό με ικανοποιούσε ψυχικά», δήλωνε στους φίλους του...

- Την πολιτική την υπηρέτησε με πίστη, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση. Την υπηρέτησε για να προσφέρει και όχι να ωφεληθεί ο ίδιος…

- Ως πολιτικός προσέφερε στην πολιτική και στο κόμμα του. Προσέφερε την τιμιότητα, την ευθύτητα, την αξιοπρέπεια. Αλλά και ψήφους προσωπικούς προσέφερε, ψήφους από ανθρώπους ευεργετημένους από αυτόν, από ανθρώπους που όφειλαν την ζωή τους και την ζωή των συγγενών, των φίλων και των οικείων τους σ' αυτόν.

- Έδωσε στο κόμμα του πολύ περισσότερα από αυτά που πήρε. Γιατί αναμίχθηκε στην πολιτική, όχι για να πάρει, αλλά για να δώσει.

- Ο Γιάννης Χωματάς φτασμένος ήδη και καταξιωμένος γιατρός χειρουργός- καθηγητής, άφησε στην μέση μια λαμπρή καριέρα και ασχολήθηκε με την πολιτική, αφ' ενός για να προσφέρει και από αυτόν τον τομέα δράσης, αφ' ετέρου, γιατί πίστευε ότι θα φέρει νέα τάξη και ηθική στην πολιτική. Πίστευε ότι η στάση του ως πολιτικού, μακριά από ρουσφέτια, μακριά από διασυνδέσεις με συμφέροντα, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

- Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης τον έχει αποκαλέσει «διαμάντι της Βουλής των Ελλήνων».

- Στην τελετή παράδοσεως του Δημοτικού Σχολείου Δαμαριώνα, στις 9 Νοεμβρίου 2009, στην πραγματοποίηση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ο Γιάννης Χωματάς, ο τότε νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτριος Μπάιλας ανέφερε επί λέξει: «Ως πολιτικός ο κ. Χωματάς υπήρξε πρότυπο, αφού αντιμετώπισε την πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα ή μέσο προβολής. Ξεχνούσε την κομματική του προέλευση και έβλεπε τις Κυκλάδες και τους Κυκλαδίτες χωρίς διαχωρισμούς ... ».

- Ο Γιάννης Χωματάς, στην διάρκεια της δεκαοχτάχρονης βουλευτικής του θητείας δεν κέρδισε υπουργικούς θώκους. Κέρδισε, όμως, με την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, το θάρρος και την σεμνότητά του την γενική αναγνώριση! Κέρδισε μια θέση στην καρδιά όλων μας!

- Εκλέχτηκε επί 18 συναπτά χρόνια βουλευτής Κυκλάδων, κάτι που δείχνει την αναμφισβήτητη αξία του, την καθολική εκτίμηση που έτρεφαν και εξακολουθούν ακόμη και τώρα που έφυγε από την ζωή να τρέφουν γι αυτόν οι συμπολίτες του Κυκλαδίτες.

- Διακρίθηκε για το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξε για διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την εκλογική του περιφέρεια, τις Κυκλάδες, ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών προβλημάτων.

- Οι λιμνοδεξαμενές στα νησιά είναι το αποτέλεσμα δικών του επίπονων ενεργειών, επίσης η βελτίωση του οδικού δικτύου. Σημαντική συμμετοχή είχε στο αεροδρόμιο Νάξου, στο ΤΕΛ Φιλωτίου, στο Στάδιο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, Δημοτικό Σχολείο Δαμαριώνα, Νοσοκομείο της Νάξου κ.λπ.

- Ως γιατρός δεν είπε (ποτέ) όχι σε πάσχοντα συνάνθρωπό του, Νάξιο, Κυκλαδίτη ή άλλον, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Βίος και Πολιτεία του Ιωάννη Χωματά

Να, τι ειπώθηκε, πριν σε video wall μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από την ιατρική και βουλευτική πορεία του εκλιπόντος, προβληθούν:

- Μετά το Δημοτικό φοιτά στο Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου και στο Α' Πρότυπο Γυμνάσιο αρένων Αθηνών, όπου, ως ο πρώτος μαθητής, ήταν και ο σημαιοφόρος.

- Στην συνέχεια μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε, υπηρέτησε 27 μήνες στον ελληνικό στρατό, γράφτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και, αφού συμπλήρωσε τον απαραίτητο αριθμό ρίψεων, έγινε αρχηγός ρίψεων.

- Η εξέλιξή του στην ιατρική υπήρξε θεαματική. Το 1963 έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Kentacky ΗΠΑ και Colorado υπό τον καθηγητή Σταρζλ, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως ο πατέρας των μεταμοσχεύσεων και ο οποίος τον επέλεξε μεταξύ 8 συνυποψηφίων και του ανέθεσε την ευθύνη σε μονάδες μεταμοσχεύσεων. Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και με τον καθηγητή Σκαλκέα και την ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από νεκρό δότη.

- Το 1974 ανακηρύσσεται υφηγητής της Ιατρικής Σχολής.

- Παντρεύεται την Ελένη Μαμάη και αποκτά δυό κόρες, τη Φιλιάννα και την Αλεξάνδρα.

- Με πολλές προσπάθειες και αγώνες ο Γιάννης Χωματάς πετυχαίνει την ίδρυση ανεξάρτητης κλινικής μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και το 1986 του ανατέθηκε επίσημα η Διεύθυνση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου αυτού, όπου, με την σιγουριά της γνώσης και πίστη στο σκοπό του (και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε), κατάφερε να έχει από τα καλύτερα διεθνώς αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις των νεφρών.

- Το 1989 μετά από αίτημα πολλών συμπατριωτών του, πείθεται να πολιτευθεί, με την πεποίθηση ότι από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στο λαό των Κυκλάδων.

- Επί 18 συνεχή χρόνια εκλέγεται βουλευτής Κυκλάδων.

- Το 1992, συμμετείχε στην άσκηση «Άλμα για την Μακεδονία» και έπεσε με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ στην Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους βετεράνους  Έλληνες και ξένους αλεξιπτωτιστές .

- Στα φοιτητικά του χρόνια πρωτοστατεί με τη γενιά του 114 για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα naxiotypia.gr