Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Τίμησε τον Παριανό Πρωτοψάλτη Εμ. Χανιώτη

Πολλές φορές ένα απλό «ευχαριστώ» αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση της προσφοράς ενός ανθρώπου στο χώρο που εργάζεται ή διακονεί ή προσφέρει με ανιδιοτέλεια και αγάπη… Και η Μητρόπολη Παροναξίας προσπαθεί να δείξει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους είτε σε Ιερείς (πχ στην περίπτωση του Πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Λιανού που συμπλήρωσε 50 χρόνια ιεροσύνης) είτε σε ιεροψάλτες… Και την περασμένη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου είχαμε μία τέτοια εκδήλωση αγάπης και αναγνώρισης της προσφοράς στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας. Αυτή τη φορά το …σκηνικό μεταφέρθηκε στη Πάρο και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Πρωτοψάλτης Εμμανουήλ Ι. Χανιώτης, ο οποίος συμπλήρωσε 75 χρόνια (!!!) διακονίας, εκ των οποίων τα 50 χρόνια είναι Πρωτοψάλτης στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Όπως ήταν λογική η ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό ήταν συγκινητική με τον «Μανωλάκη» όπως τον φωνάζουν στις Λεύκες της Πάρου να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα όπως και τα αγαπημένα του πρόσωπα…

Ας δούμε πως περιγράφει την όλη εκδήλωση η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως  Παροναξίας

«Την Πέμπτη 14-9-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο παρεπιδημών στην Πάρο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία.

Προ της Απολύσεως (κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως των μελών της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ως Πρόεδρος αυτής, τίμησε τον επί δεκαετίες διατελέσαντα και από τον Μάιο ε.ε παραιτηθέντα Πρωτοψάλτη του Ιερού Προσκυνήματος Μουσικολογιώτατο κ. Εμμανουήλ Ιωάννου Χανιώτη, ο οποίος συμπλήρωσε 75 χρόνια διακονίας και προσφοράς στο Ιερό Αναλόγιο.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προσλαλιά αναφερθείς στην Ιεροψαλτική προσφορά του κ. Χανιώτη και εξήρε τα πολλά έμφυτα και επίκτητα χαρίσματα τα οποία περικοσμούν την προσωπικότητά του. Ακολούθησε ανάγνωση εκτενούς βιογραφικού του από αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δωρόθεο, μετά την οποία του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας συνοδευόμενο από αναμνηστική – τιμητική πλακέτα.

Με έκδηλη συγκίνηση έλαβε τον λόγο ο τιμηθείς Πρωτοψάλτης και ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο και τα μέλη της Δ. Ε. του Ιερού Προσκυνήματος για την τιμητική προς το πρόσωπό του διάκριση όσο και όλους όσοι στην διάρκεια της ζωής του μέχρι τώρα (ζώντες και κεκοιμημένοι) τον βοήθησαν ή του συμπαραστάθηκαν στην εκμάθηση και την άσκηση της Ιεροψαλτικής τέχνης, με πρώτη την καλή σύζυγο του Άννα.

Ευχαρίστησε τέλος τους πολυπληθείς μαθητές του όλα αυτά τα χρόνια καταλήγοντας με το ψαλμικό:"ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω…"