Νάξος: Αυλαία σήμερα στο ΣΤ' Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο "Η Νάξος διαμέσου των αιώνων"

Η πιο σημαντική εβδομάδα στην πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου είναι αυτή που διανύουμε… Ο λόγος; Μα πολύ απλά από σήμερα το απόγευμα (30η Αυγούστου) και έως την Κυριακή 2η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ΣΤ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Η Νάξος Δια Μέσου των Αιώνων»… Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και ειδικά φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και διοργανώνεται από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και βέβαια το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 37 παράλληλες συνεδρίες στο «Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο» και το Δημοτικό Σχολείο Δαμαριώνα, όπου θα παρουσιαστούν + 180 πρωτότυπες ανακοινώσεις για τη Νάξο.

«Το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αποτελεί φάρο γνώσης και υπερηφάνειας για τον τόπο μας, σηματοδοτεί την επανασύνδεσή μας με την ιστορία μας και θέτει θεμέλια για την πορεία του τόπου μας. Στόχος μας είναι η Νάξος να γίνει σημείο αναφοράς και συνάντησης Ελλήνων και ξένων ερευνητών της ναξιακής διαχρονικής παρουσίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιστημών. Η παρουσία σας στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δαμαριώνα θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην επιτυχία του Συνεδρίου, αναδεικνύοντας τη δυναμική της Νάξου πανελλαδικά». Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης, ο οποίος και θα ανοίξει ουσιαστικά την εκδήλωση αμέσως μετά τον αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος.

Και στη συνέχεια θα έχουμε τις βραβεύσεις

- στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο,

στους Ακαδημαϊκούς

- κ. Αντώνιο Ν. Κουνάδη, κ. Στέφανο ∆. Ήμελλο και κ. Μανόλη Ι. Κορρέ

και στους δημιουργούς του Συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” κ. Ιωάννη Κ. Προμπονά και κ. Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί:

του εκπροσώπου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλου

του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Θανάση Γρυλλάκη

του Προέδρου του Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. κ. Μιχάλη Μαρούλη

του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου και Επάρχου Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη

του Προέδρου της Κοινότητας ∆αμαριώνα κ. Κώστα Σωμαρίπα

Θα ακολουθήσει η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιο Ν. Κουνάδη

Ενώ η πρώτη εισαγωγική ανακοίνωση θα γίνει από τον Αντιπροέδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στεφάνου ∆. Ημέλλου, με θέμα: "Η έρευνα του λαϊκού δικαίου επί Φραγκοκρατίας (Λατινο- κρατίας) και Τουρκοκρατίας και η προνομιούχος θέση σ’ αυτήν της Νάξου"

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι έχουν προγραμματιστεί και οι εξής παράλληλες εκθέσεις στο Δημοτικό Σχολείο Δαμαριώνα:

* Έκθεση ιστορικών χειρογράφων με τίτλο «Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο»

* Έκθεση των 20 καλύτερων φωτογραφιών του Διαγωνισμού Φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ∆αμαριώνα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων».

*Παρουσίαση της εργασίας των μαθητών Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου σχετικά με την καταγραφή και φωτογράφιση παλαιών και νεότερων μνημείων του Γλινάδου.

* Νεάντερταλ στη Νάξο: Παρουσίαση των ερευνών στη Στελίδα που πραγματοποιήθηκαν από το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.conferencenaxos.gr/index.html

Ακολουθεί και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενώ θα υπάρξει και τηλεοπτική κάλυψη (naxo.gr/naxo-tv-hd).. 

Συνημμένα Αρχεία: