Νάξος: Κυριακή μεσημέρι (22/03) και το λιμάνι είναι ... έρημο

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα, διότι δεν είναι δυνατή η διακοπή της λειτουργίας τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας αβοήθητα. Συζητάμε με το υπουργείο για να διατηρηθούν τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τον κόσμο»  Τάδε έφη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας στην ιστοσελίδα reporter.gr σχετικά με την κίνηση και το μέλλον της Ακτοπλοϊας ελέω των μέτρων... «Δεν υπάρχει κίνηση. Ζούμε το απόλυτο τίποτα. Κινούνται μόνο όσοι πρέπει να μεταβούν στα νησιά και τα φορτηγά. Η κάπως αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε 1-2 μέρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν προσωρινή». Οι κρατήσεις, όπως είναι φυσικό, μηδενίστηκαν και σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, «η μείωση συγκριτικά με πέρυσι ξεπερνά το 70%». 

Μάλιστα,... Από χθες Σάββατο 21 Μαρτίου έχουμε απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τα νησιά. Μόνο αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν και βέβαια οι μόνιμοι κάτοικοι. Αποτέλεσμα; Σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου και βρεθήκαμε στο λιμάνι της Νάξου.. Λίγο πριν την άφιξη του Blue Star Delos. θεωρητικά άλλες εποχές, τέτοιες ημέρες και με την προοπτική της αργίας για την 25η Μαρτίου, η κίνηση θα ήταν αρκετή. Κι όμως; Στα σημεία ανμονής κανένας... Η προβλήτα είχε μόνο φορτηγά αυτοκίνητα και τίποτα άλλο... 

Οπως βλέπετε στο video το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι και αρχίζει να κατεβάζει επιβάτες. Ελάχιστοι. Ούτε 20 δεν ήταν. Αντίθετα, έχει περισσότερα φορτηγά και μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων.. Και βέβαια έτοιμα και τα στελέχη του λιμενικού Σώματος... Με τις απαραίτητες προφυλάξεις (γάντια, μάσκες) γίνεται εξέταση ενδελεχώς του επιβατικού κοινού σχετικά με τον προορισμό και τον λόγο μετακίνησής του. Πάντα με ευγένεια, κατανόηση και κάθε προφύλαξη... Ειρήσθω εν παρόδω σήμερα είχαμε και απολύμανση στους χώρους που βρίσκονται στο λιμάνι της Νάξου... 

Το επιβατικό πλοίο περίμενε... Οι συζητήσεις για το αύριο των δρομολογίων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κανείς δεν γνωρίζει.. Μεταφέρουμε και πάλι την δήλωση του κου Σακέλλη "τα δρομολόγια θα διατηρηθούν με κάθε κόστος. Τα ταχύπλοα σκάφη είναι πιθανό τα δρομολόγιά τους, που συνήθως ξεκινούν τον Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα, να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή στη χειρότερη περίπτωση να μην εκτελεστούν πολλά από αυτά. Παράλληλα, οι ακτοπλόοι βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 

Και βέβαια να αναφέρουμε ποιοι μπορούν, επιτρέπεται να ταξιδέψουν..  

. Βασικά να πούμε ότι ουσιαστικά επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και αυτοί με βάση την φορολογική τους δήλωση.. Που την βρίσκουν; Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου είναι σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών μπορούν να βρουν προσυμπληρωμένη τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.

Πρόκειται για τη βεβαίωση, η οποία είναι απαραίτητη για όποιον είναι μόνιμος κάτοικος νησιού και επιθυμεί να μεταβεί στον τόπο της κατοικίας του. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορoνοϊού, η μετάβαση στα νησιά απαγορεύεται στους πολίτες οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μεταβαίνουν στη διεύθυνση https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, και στη συνέχεια εισέρχονται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς τους

Από εκεί και πέρα, επιτρέπεται η μετακίνηση  με βάση την σχετική ΚΥΑ και: 

@ στους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών.

@ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

@ στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

ζ) κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.

5. Οι περιορισμοί της παρούσας απόφασης ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News