Ο πράκτορας Bond και η σχέση του με την Μήλο

Όλοι ξέρουν ότι ο Ian Fleming πήρε το όνομα του ήρωά του από ένα βιβλίο που είχε στα ράφια του σπιτιού του στη Τζαμάικα: Πουλιά από της Δυτικές Ινδίες από τον James Bond. (Birds of the West Indies by James Bond)   Στην ενότητα StandPoint αυτού του μήνα, ένας παλιός οικογενειακός φίλος του αδελφού Φλέμινγκ, Peter έρχεται με μια εναλλακτική θεωρία, που περιλαμβάνει μια ανατριχιαστικά απόδραση από τους Ναζί σε όλη τη Μεσόγειο στα πρώτα χρόνια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιστορία είναι τόσο γοητευτικά αφηγημένη από την Κλαρίσα Pryce Jones, της οποίας ο θείος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της διαφυγής και ο οποίος  ήταν παιδί εκείνη την εποχή, και αξίζει να επαναληφθεί εξ ολοκλήρου: «Έχω μόλις επιστρέψει από ένα  λαμπρό ταξίδι εργασίας  τριών εβδομάδων στην Αυστραλία. Πάντα μου άρεσε να αναγνωρίσω πόσα οφείλω σε αυτή την ευτυχισμένη γης, αλλά ιδίως σε έναν άνθρωπο. Τον Απρίλιο του 1941, ο αδελφός μου  Ντέιβιντ και εγώ, ζούσαμε  στην Αθήνα με τους γονείς μας, Χάρολντ και Nancy Caccia. Μείνετε, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ήταν η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών μας,  εκείνες τις ημέρες. Ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Αθήνα. Ακριβώς μπροστά από τους Γερμανούς, όπως φεύγαμε από το διαμέρισμά  μας, έφτασαν ένας παλιός φίλος, ο Peter Fleming, ο αδελφός της μητέρας μου Oliver Barstow και 15 άλλα μέλη της αποστολής Yak. Η αποστολή τους ήταν να επιβραδύνουν την προέλαση των Γερμανών. Εμείς και αυτοί με τα όπλα τους τύπου Lewis κάναμε  μια βιαστική φυγή προς Πειραιά για να επιβιβαστούμε σε ένα μικρό πλοίο, με την ελπίδα πλεύσουμε έως την Κρήτη, όπου θα μπορούσαμε να ενταχθούμε στο στόλο και να πάμε μαζί τους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Θα έπρεπε  να πλεύσουμε μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η  Luftwaffe έλεγχε ήδη τον ελληνικό εναέριο χώρο. Την αυγή ήμασταν ακριβώς έξω από την Πολύαιγο, ένα μικρό, ακατοίκητο νησί ανατολικά της Πελοποννήσου και νότια της Μήλου. (…)

Αγκυροβολήσαμε σε έναν όρμο. Λίγοι παρέμειναν επί του σκάφους για την επάνδρωση του πλοίου σε περίπτωση που θα είχε εντοπιστεί από γερμανικά αεροπλάνα. Εμείς τα παιδιά περάσαμε μια ανέμελη μέρα στην ακτή. Το σούρουπο καθώς ετοιμάζονταν να επιβιβαστούμε ξανά, γερμανικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το σκάφος μας και το βύθισαν.

Αλίμονο!!! ο θείος μου ο  Oliver μου ήταν στο πλοίο και σκοτώθηκε. Ψαράδες από τη Μήλο ήρθαν να δουν τι συνέβη, και μας μετέφεραν πίσω μαζί τους. Αυτοί μας έδιναν τροφή  και μας στέγασαν σε ένα απάνεμο μέρος, στο σχολείο τους για αρκετές ημέρες, ενώ οι μεγάλοι τηλεγράφησαν στην Κρήτη για να δουν αν κάποιος ήταν έτοιμος να επανέλθει στα κατεχόμενα εδάφη και να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, πριν οι Γερμανοί προφθάσουν να μας συλλάβουν.

Ένας Αυστραλός γνωστός  του πατέρα μου, που είχε συνδεθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ζούσε στην Αθήνα ήταν στη  Σαντορίνη, όταν έλαβε το μήνυμά μας Μορς. Αυτός διακινδύνευσε την ασφάλειά του για να επανέλθει στη Μήλο με ένα μικρό καΐκι για να μας βοηθήσει. Οι άσχημα τραυματίες μέλη της αποστολής Yak, τα παιδιά και άλλοι συνωστίζονται επί του σκάφους με αυτόν στο τιμόνι. Είμαστε όλοι ξαπλωμένοι στο κατάστρωμα κάτω από τον ουρανό. Ο Αυστραλός μας, ο Rodney Bond, είχε μόνο τα αστέρια και ένα παιδικό άτλαντα της Μεσογείου για να πλοηγηθούμε, αλλά την επόμενη μέρα, καθώς ανέτειλε ο ήλιος, η Σαντορίνη εμφανίστηκε στον ορίζοντα.

Μετά τον πόλεμο, ο Peter Fleming έπαιρνε το πρωινό του στο σπίτι της οικογένειας του στο Oxfordshire, διαβάζοντας τις εφημερίδες, όταν ο αδελφός του Ian ήρθε και του είπε: «Πέτρο, έχω γράψει ένα  αιματηρό καλό θρίλερ, αλλά δεν μπορώ να βρω ένα όνομα για το ήρωά μου¨. «Χωρίς να κουνήσει  την εφημερίδα του, ο Πέτρος απάντησε:" «Δοκιμάστε Bond ".  

Αυτή  είναι μια ιστορία που συνδέει τον πιο διάσημο Βρετανό ήρωα με την Μήλο και δεν ήταν γνωστή, μέχρι σήμερα που τυχαία το MILOSLIFE την βρήκε στο breitbart.com.

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News