Αμοργός - Ανεμογεννήτριες: Εκδήλωση σήμερα (31/05, 18:00) στα Κατάπολα

Μπορεί η Αμοργός να μην έχει άμεση σχέση με τα έως σήμερα δεδομένα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες καθότι αφορά τέσσερα νησιά (Πάρος, Τήνος – Νάξος – Ανδρος), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι ή ο Δήμος αδιαφορούν…

Το είδαμε πριν από λίγες ημέρες (21/05) όταν σημειώθηκαν επεισόδια στη Τήνο με τους «ενεργούς πολίτες» της Αμοργού να στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης τονίζοντας «Οι ΕΠΑ (Ενεργοί Πολίτες Αμοργού) δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους ανθρώπους της Τήνου που μάχονται για αυτά που και εμείς θεωρούμε αυτονόητα: Την αναστολή, κατ΄ αρχήν των αδειοδοτήσεων στην Τήνο την Αμοργό και όλη την Ελλάδα. Δεσμευόμαστε να κινήσουμε τη διαδικασία και να συμμετέχουμε έμπρακτα στη δημιουργία ενός δικτύου συσπείρωσης των νησιών μας ενάντια στις ΒΑΠΕ που απειλούν να παραμορφώσουν αμετάκλητα τα νησιά μας».

Και βέβαια πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αμοργού με ομόφωνη απόφαση του, εξέδωσε ψήφισμα που εναντιώνεται στην εγκατάσταση γιγαντιαίου βιομηχανικών διαστάσεων έργου (αιολικών πάρκων) στο νησί της Τήνου και γενικότερα στα νησιά των Κυκλάδων..

Μάλιστα, εξηγεί τους λόγους της στάσης του λέγοντας: «ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας, υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό μας περιβάλλον…  Καταστρέφει με την τσιμεντοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα των νησιών μας, πολλές φορές χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους υδροφόρους ορίζοντες των νησιών μας. Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης μας με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να μεταναστεύουν από τον τόπο τους. Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουν οι τοπικές κοινωνίες καθημερινά και μετατρέπει το νησί της Τήνου και κατ΄ επέκταση όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο».

Τονίζει δε ότι είναι θετικός στην ελεγχόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας…

Και σήμερα; Στα βήματα των άλλων τεσσάρων νησιών, διοργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης… Και όπως διαβάζουμε « Την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 , η Αμοργός ενώνει τη φωνή της με την Πάρο, την Τήνο, τη Νάξο και την Άνδρο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας που απειλεί να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και τις ισορροπίες του οικοσυστήματος, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τους κατοίκους παρά μόνο για τους επιδοτούμενους βιομήχανους. Ούτε εδώ ούτε πουθενά, έξω τα αιολικά από τα νησιά! Στην πλατεία των Καταπόλων, Κυριακή 31/5 στις 6 το απόγευμα»