Ελαφονήσι: Οριο επισκεψιμότητας για τη σωτηρία του

Η προστασία του Ελαφονησίου, μέσω του προεδρικού διατάγματος που αναμένεται το επόμενο διάστημα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους Δημάρχους Κισάμου Θοδωρή Σταθάκη και Κανδάνου Σελίνου Αντώνη Περράκη, στο Δημαρχείο Κισάμου.

«Το προεδρικό διάταγμα θέτει σαφή όρια και περιορισμούς στον τρόπο που γίνονται οι δραστηριότητες εκεί, έχει κανόνες ασφαλείας, διαμορφώνει ένα πλαίσιο ορίων επισκεψιμότητας, συμβατών δραστηριοτήτων και μη.» σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ενώ στόχος είναι η θωράκιση της μοναδικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας περιοχής.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) έχει επικαιροποιηθεί και το μόνο που μένει είναι να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να βγει το προεδρικό διάταγμα. Η ΕΜΠ προβλέπει πως τον πλήρη έλεγχο του Ελαφονησίου και γενικά των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών Δυτικής Κρήτης θα έχει ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘνικού Δρυμού Σαμαριάς. Θα τους δίνει τα εργαλεία για να έχουν έσοδα είτε από χερσαία είτε από θαλάσσια πρόσβαση. Ο κ. Σταθάκης είπε πως οι φορείς διαχείρισης δεν έχουν την οικονομική διαχείριση των παραλιών ωστόσο έχουν καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr, δήλωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελαφονήσι αποτελεί την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης που θα καθορίζει αποκλειστικά και αμετάκλητα τους όρους κάτω από τους οποίους θα λειτουργούν οι δραστηριότητες στο Ελαφονήσι, διατηρώντας τον ύψιστο βαθμό περιβαλλοντικής προστασίας

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είπε: «Είμαστε έτοιμοι για το προεδρικό διάταγμα για το Φαράγγι της Σαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης και επίκειται και η ειδική μέριμνα που έχουμε για τη Γαύδο για να αποκτήσει ένα τοπικό χωρικό σχέδιο, προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα πρώτα νησιά που θα αποκτήσουν τοπικό χωρικό σχέδιο ολοκληρωμένο και βιώσιμο.»

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, αντιδήμαρχοι των Δήμων Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης.Ο κ. Λυμπεράκης δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές φέρνει αλλαγές. » Στο φορέα διαχείρισης θα συζητιούνται όλα τα θέματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τοπικά θέματα. Ο καινούριος φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης έχει αρμοδιότητα σε όλες τις περιοχές natura του νομού, όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, η λίμνη Κουρνά, η Γαύδος, οι βόρειες παραλίες, τα Λευκά Όρη, Ασφένδου Καλλικράτης. Συζητάμε για τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος και πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News