Φολέγανδρος: "Παγίδα" η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων στα νησιά

Το έχουμε πει αρκετές φορές.... Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι των Κυκλάδων λόγω έλλειψης υποδομών δεν αντέχουν το κύμα ... επαναπατρισμού των κατοίκων από την Αθήνα... Οι εκκλήσεις τόσο των κατοίκων "Μένουμε σπίτι, εννοούμε μένουμε σπίτι, στην Αθήνα", όσο και των Δημάρχων, σε κάποια νησιά, έπιασε, σε κάποια όχι... Είδαμε τι έγινε στην Αμοργό, τώρα έχουμε ανάλογη εικόνα και στην Φολέγανδρο. Και όπως είναι λογικό, υπάρχει φόβος και αγωνία...

Οι 280 χειμερινοί κάτοικοι του νησιού έγιναν σταδιακά 380 μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πριν από δύο εβδομάδες. Και ο φόβος να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το Πάσχα που πλησιάζει μεγαλώνει. «Η απόφαση να επιτραπεί η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων με το πλοίο της γραμμής κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Οι δηλωμένοι μόνιμοι κάτοικοι είναι τριπλάσιοι του πραγματικού αριθμού των χειμερινών κατοίκων», λέει στην «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μαρινάκης, δημοτικός σύμβουλος Φολεγάνδρου και ξενοδόχος.

Οι εκκλήσεις στη σελίδα Facebook του δήμου είναι τακτικές, καθώς οι νεοαφιχθέντες δεν μπήκαν σε οικειοθελή καραντίνα, αλλά και οι γηραιότεροι συνεχίζουν να σχηματίζουν πηγαδάκια παρά τα κλειστά καφενεία. Ο έλεγχος είναι δύσκολος. «Δύο αστυνομικοί υπάρχουν στο νησί. Ο ένας βρίσκεται σε καραντίνα και ο δεύτερος καλείται να ελέγξει γείτονες και φίλους. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στη μικρή μας κοινότητα», τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

Οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ελάχιστες. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχει μια νεαρή αγροτική ιατρός, μια γιατρός από τους Γιατρούς του Κόσμου κι ένα φαρμακείο που υπολειτουργεί, ενώ πριν από λίγες μέρες διαμορφώθηκε ένας χώρος απομόνωσης για ένα άτομο. «Δεν μπορεί η διάθεσή σου να είναι καλή. Να βλέπεις τους ανθρώπους να βγαίνουν από το καράβι και αντί να τους αγκαλιάζεις που ανταμώνεις έπειτα από μήνες, να αποφεύγεις να τους συναντήσεις», αναφέρει απογοητευμένος. «Η δική μας έκκληση προς την πολιτεία από την αρχή της κρίσης ήταν να έρχεται μόνο το πλοίο της γραμμής με προμήθειες. Πριν και από τον τουρισμό, πρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία μας».