Κυκλάδες: αποχή δικηγόρων Νάξου (16-17/10) και Σύρου (16/10)

Η είδηση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την κοινωνία… Άνανδρη και το κυριότερο εξ επαφής από στυγνούς δολοφόνους… Και όπως είναι λογικό έχουμε αντιδράσεις… Και βέβαια οι συνάδελφοί του ως ελάχιστη ένδειξη πένθους προς την οικογένειά του προχωρούν σε κινητοποιήσεις… Και όταν λέμε …κινητοποιήσεις εννοούμε στάσεις εργασίας. Και όπως ανακοινώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου  (απόφαση την 13η Οκτωβρίου ) κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε αποχή την 16η Οκτωβρίου 2017 και όπως σημειώνεται «να καταδικάσουμε την βία κατά των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης συναδέλφων μας αλλά και να στείλουμε μήνυμα προς κάθε σκοτεινό και άνανδρο και άνομο ανθρώπινο νου, ότι οι έλληνες δικηγόροι δεν θα φοβηθούν και δεν θα πάψουν τιμώντας τον όρκο τους και την μνήμη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, να ασκούν ελεύθερα το λειτούργημα τους»

Και στη Νάξο; Η αντίστοιχη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου με αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους την 16 και 17 Οκτωβρίου 2017, «ως ελάχιστη ένδειξη πένθους στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου τους, σύμφωνα και με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος».

Και στη συνέχεια υπάρχει η ανακοίνωση που τονίζει «εκφράζει τη βαθιά θλίψη των μελών του Συλλόγου του στην οικογένεια του εκλιπόντος καθώς και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών του οποίου ήταν μέλος.

Καταδικάζει τη στυγνή  εγκληματική ενέργεια σε βάρος ενός μάχιμου και καταξιωμένου δικηγόρου, η οποία πλήττει το δικηγορικό λειτούργημα αλλά και το θεσμό της Δικαιοσύνης, βάλλει κατά του κράτους δικαίου και αποτελεί κίνητρο για την προστασία και την ασφάλεια όλων των Λειτουργών και των Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου που έχει υποχρέωση η πολιτεία να διαφυλάξει με κάθε νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο».

Το πλαίσιο  χορήγησης των αδειών έχει ως εξής:

1.- Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης.

2.- Παραγραφές – Προθεσμίες.

3.- Αναστολές πλειστηριασμών.

4.- Προσωρινές Διαταγές και συζήτηση αυτών.

5.- Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής και για πλημμελήματα που από το χρόνο τέλεσης της πράξης έχει συμπληρωθεί  εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό.

Δεν απαιτείται άδεια για την κατάθεση των προτάσεων και προσθήκης-αντίκρουσης.

Αναβολές: Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Για την υποβολή αιτήματος αναβολής, σε περίπτωση αποχής των Δικηγόρων δεν απαιτείται παράβολο υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ, σύμφωνα με το άρθρο 241 παρ. 3 του ΚΠολΔ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ: Ότι τις ημέρες της αποχής, δεν επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων, καθώς και η διενέργεια  κάθε είδους  διαδικαστικών πράξεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων (λήψη αντιγράφων, πιστοποιητικών κ.λ.π), επίσης  η υπογραφή και επίδοση αποφάσεων, επιταγών προς πληρωμή και εκτέλεση, εξώδικων δηλώσεων, οι παραστάσεις σε Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και  Κτηματολογικά Γραφεία.