Νάξος: "Εισβολή" Κουδουνάτων στο Δημαρχείο - Σάστισαν οι Ιταλοί

Από νωρίς σήμερα, οι Κουδουνάτοι της Απειράνθου έκαναν την εμφάνισή τους στη Χώρα της Νάξου. Κάτι σαν …ορεκτικό για όσα θα δουν όσοι ανέβουν στην Απείρανθο το μεσημέρι της Κυριακής (18/02, 16:00) όπου και στην πλάτσα (πλατεία) θα δώσουν ένα ξεχωριστό δρώμενο… Και όπως ήταν αναμενόμενο οι λιγοστοί κάτοικοι της πόλης (σ.σ. λόγω βροχής) απόλαυσαν εικόνες όμως αυτός που πραγματικά χάρηκε ήταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης. Κι αυτό γιατί για μία ακόμη φορά είδε κυρίως παιδιά από τη γενέτειρά του να συνεχίζουν τη παράδοση.. Χαμογέλασαν πάντως και ιταλοί δημοσιογράφοι που ήταν στο γραφείο του Δημάρχου και μετέφεραν άμεσα φωτογραφίες και βίντεο στη πατρίδα τους, κάτι που σίγουρα αξίζει να το δει κανείς…

Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

«Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, σήμερα, όταν μια ομάδα Κουδουνάτων από την Απείρανθο «εισέβαλαν» στο Δημαρχείο.

Περισσότεροι από 10 νέοι, ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας στο χέρι τους τη «σόμπα», επισκέφθηκαν τον συγχωριανό τους Δήμαρχο, τη στιγμή μάλιστα που ο Μανόλη Μαργαρίτη συνομιλούσε με δημοσιογράφους Ιταλικού μέσου ενημέρωσης. Στο θέαμα των Κουδουνάτων, η δημοσιογραφική αποστολή αντέδρασε άμεσα με πλάνα και φωτογραφικό υλικό, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας στη χώρα τους.

Ο Δήμαρχος κέρασε τους απρόσμενους επισκέπτες, ευχόμενος σε όλους καλή Αποκριά!»

Εμείς να εξηγήσουμε τι εστί …Κουδουνάτος… Έθιμο που συναντάμε κυρίως στην Ορεινή Νάξο και έρχεται σε …αντιδιαστολή με τους Κορδελάτους της πεδινής Νάξου. Εμφανίζονται κυρίως την Τυρινή Κυριακή, οι οποίοι ζωσμένοι με σειρές κουδουνιών πάνω στ’ αμπαδέλλι και με σκεπασμένο το πρόσωπό τους με τουλουπάνι, τρέχουν από σπίτι σε σπίτι, σείοντας τα κουδούνια, προκαλώντας θόρυβο για να διώξουν μακριά το κακό.

Στο χέρι τους κρατούν τη σόμπα, ένα χοντρό ξηρό βλαστό κουφοξυλιάς, που συμβολίζει τη γονιμότητα και τον διονυσιακό φαλλό που κρατούσαν οι Μαινάδες του Διονύσου. Ο κόσμος τους ακολουθεί, ενώ όλοι μαζί καταλήγουν στη πλάτσα του χωριού. Κάποια στιγμή, κι ενώ ο χορός και το γλέντι με συνοδεία από τσαμπουνοντούμπακα έχει ανάψει, οι κουδουνάτοι ανοίγουν το χώρο, σα να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα, προκειμένου να περάσουν οι μόσκαροι και το νεαρό ζεύγος του Γαμπρού και της Νύμφης. Με προεξάρχον το ζεύγος, ο χορός ξεκινά και το γλέντι κορυφώνεται, όταν κάποιος από τους παριστάμενους αρπάζει τη Νύμφη. Η καταδίωξη ξεκινά από τον σύζυγο και τους κουδουνάτους, με αποτέλεσμα την επαναφορά της στον όμιλο των μοσκάρων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News