Νάξος - Σκαδό / Μέση: Το "αντίο" του συλλόγου στον Μανώλη Γλέζο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών εκφράζει την βαθειά θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου αγωνιστή για την Δημοκρατία και τα δίκαια του λαού, Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα αγωνιστικής και αντιστασιακής δράσης, απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό και δεσποτισμό. Κορυφαία και συμβολική στιγμή του ήταν η υποστολή, από εκείνον και τον Λάκη Σάντα, της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, το 1941 στην υπό κατοχή Αθήνα.

Για την δράση του διώχθηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε ακόμα και τρεις φορές εις θάνατον, από όσα αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα αντιμετώπισε στην διάρκεια της ζωής του, χωρίς ποτέ, όμως, να υποχωρήσει και να σιωπήσει. Εκλέχθηκε αρκετές φορές βουλευτής και, προσφάτως, ευρωβουλευτής, ενώ τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Ειρήνης Λένιν, το 1963. Ξεχωριστή θέση στην ζωή του είχε η γενέτειρά του η Απείρανθος, ενώ συνδέθηκε στενά με εξέχουσες προσωπικότητες και επιφανή στελέχη της Αντίστασης από τον τόπο μας, όπως ο Μανώλης Φάρκωνας, ο Φλώριος Φάρκωνας, αλλά και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Ηλίας Παπαϊωάννου κ.λπ.

Στην εκδήλωση του Συλλόγου μας για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, ήταν ομιλητής (σε επόμενη ανάρτηση φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση). Με λύπη τον αποχαιρετούμε και φυλάσσουμε το παράδειγμα της ζωής του ως φάρο φωτεινό για τις επόμενες γενιές.

(Η φωτογραφία που ακολουθεί, λήφθηκε το 1982, από τον χορό του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών, στο Σκαδό. Διακρίνονται στο κέντρο ο Μανώλης Γλέζος, δεξιά του ο Μανώλης Φάρκωνας και δίπλα ο Νίκος Ι. Λεβογιάννης, και αριστερά του ο Ηλίας Παπαϊωάννου.)

Από την σελίδα του συλλόγου στα social media