Ρόδος: Διπλός σεισμός (5,4 R και 4.7 R) σε διάστημα λίγων ωρών

Στο χορό των ρίχτερ κινούνται και πάλι τα Δωδεκάνησα... Μετά την Κάσο ή την Κάρπαθο, έχουμε σεισμική δόνηση τώρα κοντά στη Ρόδο και μάλιστα αρκετά ισχυρή...  Η αρχή έγινε χθες το βράδυ λιγο πριν από τις 20:45 όταν σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε αίσθηση Είχε επίκεντρο 29 χιλιόμετρα Βορεοανατολικά της Ρόδου και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 50 χιλιόμετρα.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα, αλλά υπήρξε σχετική ανησυχία ειδικά στην πόλη της Ρόδου όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τη μετασεισμική δραστηριότητα και μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ένας μετασεισμός μεγέθους 2,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή», σημειώνει στο CNN Greece ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα στη Ρόδο.

«Πρόκειται για ζώνη που αρχίζει βορειοδυτικά της Ρόδου και φθάνει στον κόλπο του Μαρμαρίδος, ενώ στο παρελθόν είχαμε σεισμούς στην περιοχή», πρόσθεσε. «Η σημερινή σεισμική δόνηση προκαλεί μια σχετική ανησυχία αλλά για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», κατέληξε. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις απέναντι τουρκικές ακτές των Μάρμαρις και Ντάτσα προκαλώντας πανικό μεταξύ των κατοίκων. 

Ομως είχαμε και συνέχεια, σήμερα το πρωί... Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 07:06 σήμερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 434 χλμ. ανατολικά/νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. βόρεια/βορειοανατολικά της Ρόδου.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ