Σαντορίνη: Το "αντίο" στον Μακάριο Σκοπελίτη

Συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης η απώλεια του Μακάριου Σκοπελίτη, ενός δραστήριου ανθρώπου που από τη δεκαετία του ’80 έδινε το “παρών” από διάφορες θέσεις στα κοινά του νησιού, κάνοντας αισθητή την παρουσία του. Ο Μακάριος Σκοπελίτης ήταν Διευθυντής της ΔΕΗ Σαντορίνης, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί σειρά ετών (1985-2007) Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Επί των ημερών του μάλιστα ξεκίνησε η αναβάθμιση και διεθνής αναγνώριση των κρασιών του νησιού. Στη συνέχεια εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (2006-2010).

Επιθυμία της οικογένειας του αειμνήστου, είναι αντί στεφάνων όσοι επιθυμούν να καταθέσουν υπέρ του Πτωχοκομείου Θήρας, τοιυ οποίου επί πολλά έτη (1985-2018) ήταν μέλος του Δ.Σ., και αποχώρησε για λόγους υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας,  Το Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 18:00, στον Αγ. Χαράλαμπο Έξω Γωνιάς, θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του πολυαγαπημένου μας πατέρα Μακάριου Σκοπελίτη. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων, κατάθεση, για όποιον το επιθυμεί, σε λογαριασμό του Πτωχοκομείου Θήρας (IBAN: GR 5501103510000035160029274 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αναφέρει για τον Μακάριο Σκοπελίτη τα παρακάτω:

“Ο μεγάλος αγωνιστής στα πέτρινα χρόνια της Ένωσής μας και οραματιστής για την πρόοδό της έφυγε από κοντά μας εχθές, 24 Ιουνίου 2020. Ο Μακάριος Σκοπελίτης που διετέλεσε ως Ειδικός Σύμβουλος την περίοδο 1983-1985 και από το 1985 έως το 2007 διετέλεσε ως Πρόεδρος της Οργάνωσής μας ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη της ΕΣΘΠ.

Η κριτική του σκέψη, η ευρηματικότητά του και η ικανότητά του να βλέπει πάντα μπροστά, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο να ξεπεραστούν μεγάλα προβλήματα, αλλά και να υλοποιηθούν πρωτοπόρες ιδέες. Η δημιουργία του νέου οινοποιείου της Ένωσης στον Πύργο Θήρας, του οποίου η αρχιτεκτονική ξεχωρίζει ακόμα στις μέρες μας, η επιμονή του για την παραγωγή ποιοτικών οίνων ΠΟΠ και πολλές άλλες σημαντικές δράσεις, οδήγησαν στην διεθνή αναγνώριση της Ένωσης και έκαναν την Σαντορίνη πασίγνωστη για τα ποιοτικά κρασιά της.

Όλο το συνεταιριστικό κίνημα της Θήρας – Θηρασίας και όχι μόνο, υποκλίνεται στον έντιμο και αγωνιστή Μακάριο Σκοπελίτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Η Δημοτική Οργάνωση Σαντορίνης του Κινήματος Αλλαγής, μέλος της οποίας υπήρξε ο Μακάριος Σκοπελίτης, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλειά του και αναφέρει:

“Ο Μακάριος Σκοπελίτης υπήρξε γραμματέας της οργάνωσής μας για πολλά χρόνια, είχε έντονη συνδικαλιστική δράση, εργάστηκε με προσήλωση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τον αγώνα του για την δημοκρατική παράταξη πάντα στην πρώτη γραμμή.

Συνολικά η προσφορά του στην παράταξή μας και στην Σαντορίνη ολόκληρη αφήνει μια ανεξίτηλη μνήμη. Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, φιλικός και σεμνός, αφήνει και τις καλύτερες ανθρώπινες εντυπώσεις σε όλους όσους τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Για μας τους νέους, η προσφορά και η πίστη του στις ιδέες της παράταξης, θα είναι πάντα παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Η Σαντορίνη και η Δημοκρατική παράταξη μας έγιναν σήμερα φτωχότεροι.”

makarios_skopelitis-1200x628-1.jpg

Ο Αντώνης Γάκης - υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άνθρωπος των Τεχνών τον αποχαιρέτησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: " Ένας μεγάλος Θηραιος, ενας αξιος Κυκλαδιτης , που αφιέρωσε  επι δεκαετίες τη ζωή του και έχυσε τον ιδρώτα του για τον Σαντορινιό  αγρότη σε δύσκολες εποχές  , που είχε το οραμα και το θεμελίωσε για ένα Συνεταιρισμό Αγροτικών προϊόντων Παγκόσμιας εμβέλειας , ένας αεναος ακούραστος εργάτης του νησιού τόσο στις θέσεις ευθύνης που διετέλεσε με παραδειγματική τιμιότητα και συνείδηση, ως δημόσιος υπάλληλος σε κομβική υπηρεσία κοινής ωφέλειας , αλλά  και ως υπηρέτης του πολίτη ως προεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θήρας , ένας γνήσιος δημοκράτης , με αγώνες και θυσίες για την δημοκρατική παράταξη και την κοινωνική ευημερία !"

Καλό σου ταξίδι Μακάριε Σκοπελίτη !! Η γη της Θήρας που τόσο αγαπησες και φρόντισες θα σε υποδεχτεί σαν έναν από τους τελευταίους μεγάλους της εποχής !!"

Η Δημοτική παράταξη ΤΩΡΑ! και ο επικεφαλής της Μανώλης Ορφανός, κοινοποίησαν την παρακάτω ανακοίνωση:  Η Σαντορίνη είναι από σήμερα φτωχότερη..
Έφυγε ο Μακάριος Σκοπελίτης αφήνοντας μας ως παρακαταθήκη την εντιμότητα του την ηθικότητα και την αγωνιστικότητα του.
Η προσφορά του στα κοινά ανεκτίμητη.
Και εάν δεν αναγνωρίστηκε όπως θα του άξιζε και όπως θα του άρμοζε -από φίλους και εχθρούς- η πορεία του αφήνει ανεξίτηλα τα «σημάδια» από όπου και αν πέρασε.
Μόνον το έργο του η έντιμη και «καθαρή» διαδρομή του η ασυμβίβαστη πορεία του κόντρα στις «σειρήνες» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του.
Ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα. Για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη του είναι να κρατήσουμε «ζωντανά» όσα δίδαξε με την συμπεριφορά του και το έργο του.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγωνίστρια σύντροφο της ζωής του, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Αιώνια του η μνήμη.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα neasantorinis.gr και atlantea.news