Σαντορίνη - Sea Diamond: Δικαίωση του Θηραϊκού λαού η απόφαση του ΣτΕ

Πριν από μερικές ημέρες αναφερθήκαμε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης.. Ενός ναυαγίου που περιμένει εδώ και δώδεκα χρόνια την ...δικαίωσή του... Και όπως τονίσαμε το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά δικαιώνει τους δημότες (πολίτες) της Σαντορίνης στο αίτημά τους για ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και πλέον μετά την καθαρογραφή της απόφασης, οφείλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και η Κυβέρνηση να κάνει πράξη την απόφαση του ΣτΕ... Και είχαμε θέσει το ερώτημα εάν θα το κάνει.. 

Σήμερα, έρχται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών και θέτει κι αυτή τα ζητήματά της όσον αφορά το ναυάγιο... Ας δούμε τι αναφέρει..  Δικαίωση για τους κατοίκους της Σαντορίνης έφερε η απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας: “ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ Κ/Ζ «SEA DIAMOND» ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”.

Το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, κηρύσσει παράνομη τη σιωπηρή άρνηση της πολιτείας να κινήσει τις διαδικασίες προς την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond. Η πολιτεία, μέσω των αρμοδίων υπουργείων της, αδρανεί εδώ και δώδεκα χρόνια απέναντι στα συνεχόμενα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου από τη θαλάσσια περιοχή της μοναδικής καλντέρας της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ:

@ Οι αρχές, παρανόμως παρέλειψαν να επιληφθούν του από 11/10/2010 αιτήματος των Θηραίων πολιτών, να διαπιστώσουν αν συντρέχει πρακτική δυνατότητα ανελκύσεως του βυθισθέντος πλοίου και να διερευνήσουν τις περαιτέρω δυνατότητες που διαθέτουν βάσει του νόμου 2881/2001.

@ Η κρινόμενη αίτηση των Θηραίων πολιτών πρέπει να γίνει δεκτή, κατ’ αποδοχή των προβαλλόμενων, με το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως, λόγων.

@ Η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση για νόμιμη κρίση επί του ως άνω αιτήματος, λαμβάνοντας, πλέον, υπόψη και τα νεώτερα πραγματικά και νομικά δεδομένα.

@ Το βυθισμένο ναυάγιο αποτελεί αυτοτελώς πηγή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της έκλυσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών και απειλείται μεγαλύτερη οικολογική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσής του.

@ Με την πάροδο των ετών, το ναυάγιο, μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως και την εκτίμηση της Διοίκησης, να θεωρηθεί «απόβλητο» κατά την έννοια της οδηγίας 2008/98/ΕΚ ή να θεωρηθεί ότι η απόρριψή του στη θάλασσα είναι πλέον «ηθελημένη», κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 3 περ. β’ του πρωτοκόλλου που αφορά «εις την πρόληψιν ρυπάνσεως της Μεσογείου Θαλάσσης εκ της απορρίψεως αποβλήτων και άλλων υλικών εκ των πλοίων και αεροσκαφών» και κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του νόμου 855/1978 Α’ 235).

@ Η Διοίκηση οφείλει, στο πλαίσιο αυτό, να λάβει κατ’ εξοχήν υπόψη και να αξιολογήσει ειδικά το αποτέλεσμα πραγματογνωμοσύνης που έχει διαταχθεί με την 51/2017 μη οριστική απόφαση του Εφετείου Πειραιώς.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και την απόφαση 515/2016 του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας.

Ύστερα από τα ανωτέρω:

1) Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να σεβαστούν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και να πράξουν τα δέοντα προς την κατεύθυνση που ο νόμος ορίζει σχετικά με τη διαχείριση του ναυαγίου του Sea Diamond.

2) Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να  μελετήσουν σε βάθος τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την ανέλκυση του ναυαγίου ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στην πλοιοκτήτρια Louis Cruises και στον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό (P&I Club – West of England).

3) Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν στην υλοποίηση της πραγματογνωμοσύνης σχετικά με την ανέλκυση του Sea Diamond, την οποία έχει διατάξει το Αστικό Εφετείο Πειραιώς με την 51/2017 μη οριστική του απόφασή του, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη λόγω αδυναμίας εξεύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων και της άρνησης του κυρίου του ναυαγίου να πληρώσει για την πραγματοποίησή της.

4) Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους την πραγματογνωμοσύνη, που με την ίδια απόφαση 51/2017 ζήτησε το Αστικό Εφετείο Πειραιώς και αφορά την προκαλούμενη ρύπανση εκ του ναυαγίου. Ολοκληρώθηκε με έξοδα του Δήμου Θήρας και παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές τον Αύγουστο του 2019. Τα συμπεράσματά της είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά.

Οι Θηραίοι πολίτες συνεχίζουμε να είμαστε αγανακτισμένοι με την προφανή πλέον έλλειψη πολιτικής βούλησης του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να υποχρεώσει τον καθόλα υπεύθυνο πλοιοκτήτη της Louis Cruises να πληρώσει ώστε να αποκαταστήσει τουλάχιστον το φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης και να μας απαλλάξει από τη σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της καλντέρας, υποχρεώνοντάς τον στην ανέλκυση του ναυαγίου, όπως αναγνώρισε στην απόφασή του 515/2016 και ο Άρειος Πάγος.

Όλοι οι κάτοικοι του νησιού, αυτού του πρώτου παγκοσμίως τουριστικού προορισμού, της Σαντορίνης που κοσμεί την κορωνίδα της τουριστικής βιτρίνας και βιομηχανίας της Ελλάδας μας, της Σαντορίνης που αποφέρει σημαντικά μεγάλο μέρος στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας μας, ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει με σθένος το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου απέναντι σε αυτούς που τον καταπατούν, τον αψηφούν και τον φτύνουν κατάμουτρα. Μπροστά στα μάτια των απλών πολιτών που αγωνίζονται για το σήμερα και για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά στα μάτια των νέων που θα κληθούν να μεγαλώσουν και να ζήσουν δημιουργικά σε τούτο τον τόπο διατηρώντας, όσο μπορούν, την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ύστερα από τον δωδεκαετή αγώνα του Θηραϊκού λαού, για άλλη μία φορά ζητάμε την πολιτική παρέμβαση και την ενεργό δράση των αρμοδίων Υπουργών αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond. Ζητάμε να ληφθούν επιτέλους οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προκειμένου να ανελκυθεί το ναυάγιο του Sea Diamond και να απομακρυνθεί αυτή η οικολογική βόμβα που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την καλντέρα μας, το Αιγαίο μας αλλά και την εικόνα της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο. Φτάνουν πια τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, η διαπλοκή και η κρατική αδράνεια! Όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Απαιτούμε αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος". 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News