Δωδεκάνησα: "Εκρηξη" Χατζημάρκου για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων προσώπων που είναι σε καραντίνα

" Σήμερα, η συμπολίτισα μας που διαγνώστηκε θετική στον Covid19, στην Ρόδο, δημοσιοποίησε η ίδια οτι τόσο αυτή όσο και ο σύζυγος της έχουν γίνει στόχος επιθέσεων. Πριν απο μέρες, όταν "τόλμησα" να αμφισβητήσω το δικαίωμα κάποιων ανεγκέφαλων στην δημοσιοποίηση φωτογραφίας της οικίας ασθενούς, μου επιτέθηκαν υπερασπιζόμενοι το "ιερό δικαίωμα τους στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων" . Τόση αμετροέπεια. Είναι πρωτίστως πράξη αυτοσεβασμού να στέκεσαι με σεμνότητα και αληλλεγγύη μπροστά στον ανθρώπινο πόνο του ασθενή..."  Αυτό ανέφερε χθες ανάμεσα στα άλλα, σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή τις αναρτήσεις που έχουν γίνει προσωπικών δεδομένων προσώπων που είναι σε καραντίνα στην Ρόδο.  Και προφανώς όχι μόνο στην Ρόδο αλλά σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η νέα μορφή ανθρωποφαγίας μέσω των social media και όχι μόνο από δημοσιογράφους, αλλά από όλους σχεδόν που εμπλέκονται στα social media και με αφορμή την ενημέρωση και να καλύψει την έμφυτη περιέργειά μας, δημιουργεί προβλήματα στο επιστημονικό προσωπικό που αναζητεί τρόπους για να βρει τη πορεία του ιού.

Μάλιστα, σήμερα υπάρχει και το σχετικό άρθρο στην "Δημοκρατική" που επίσης σημειώνει " Πιο συγκεκριμένα μετά την σύγχυση που προκλήθηκε την 31η Μαρτίου για λίγες ώρες εξαιτίας σφάλματος του ινστιστούτου ΠΑΣΤΕΡ με την ταυτοποίηση θετικού δείγματος, τελικώς αρμοδίως διευκρινίστηκε ότι θετική είναι μια υπήκοος Αγγλίας.
Πρόκειται, όπως έγγραψε η «δ» για έγγαμη με ημεδαπό, που επέστρεψε πρόσφατα από την Αγγλία και παρέμεινε σε καθεστώς καραντίνας (14ήμερης) με την οικογένειά της, σε κατοικία σε δημοτική κοινότητα της δυτικής πλευράς του νησιού.
Προ τετραημέρου παρουσίασε πυρετό, μετέβη στο νοσοκομείο και ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ενώ, όπως και πριν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.
Κι ενώ κρίθηκε σκόπιμο αρμοδίως και προς τούτο δόθηκαν αυστηρές οδηγίες να μην ανακοινωθεί ο τόπος διαμονής της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης, η τοπική κοινότητα, ανήρτησε ανακοίνωση στο facebook εν αγνοία της δημοτικής αρχής, ζητώντας από τους κατοίκους να… «δείξουν ψυχραιμία», ενώ επεσήμανε ότι έχει μεριμνήσει για την άμεση απολύμανση σημείων του χωριού, ότι έχει μιλήσει με την οικογένεια και ότι στέκεται… δίπλα τους.
Είχε προηγηθεί «διαρροή» για τον τόπο διαμονής της Αγγλίδας η οποία μετά την ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας όχι μόνο έλαβε επίσημο χαρακτήρα αλλά και γνωστοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό προσώπων.
Ενημερώθηκε η πολιτική προστασία και η δημοτική αρχή και η συγκεκριμένη ανάρτηση κατέβηκε.
Της συγκεκριμένης ωστόσο αναρτήσεως ακολούθησε άλλη από την ίδια την γυναίκα στην μητρική της γλώσσα στην προσωπική της σελίδα στο facebook για να εκφράσει τον αποτροπιασμό της για τα όσα βίωσε από την ώρα που διέρρευσαν τα στοιχεία της.
Η νεαρή γυναίκα στην ανάρτησή της είναι κατηγορηματική ότι δεν ήλθε σε επαφή με κανέναν και ότι τελεί σε καραντίνα από την ημέρα που αφίχθη στο νησί με την οικογένειά της, όντας απομονωμένοι στην οικία τους. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν ήλθε σε επαφή καν με τον ιατρό της και ότι παραμένει σε περιορισμό.
Διαμαρτύρεται για το ό,τι έχουν βρεί το όνομά της και τον τόπο κατοικίας της, ότι λαμβάνουν με τον σύζυγό της απαίσια μηνύματα και ξεκαθαρίζει ότι:
«Δεν θα διακινδύνευα κάποιου άλλου τη ζωή και δεν θα έκανα το λάθος να μολύνω κάποιον άλλο!».

Και αναλυτικά η ανάρτηση του κου Χατζημάρκου αναφέρει: "Πρίν απο μερικές μέρες έγραψα πόσο με ντροπιάζουν συμπεριφορές που σπρώχνουν με βία την κοινωνία στην λογική του καννιβαλισμού, της στοχοποίησης.
Σήμερα, η συμπολίτισα μας που διαγνώστηκε θετική στον Covid19, στην Ρόδο, δημοσιοποίησε η ίδια οτι τόσο αυτή όσο και ο σύζυγος της έχουν γίνει στόχος επιθέσεων. Πριν απο μέρες, όταν "τόλμησα" να αμφισβητήσω το δικαίωμα κάποιων ανεγκέφαλων στην δημοσιοποίηση φωτογραφίας της οικίας ασθενούς, μου επιτέθηκαν υπερασπιζόμενοι το "ιερό δικαίωμα τους στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων" . Τόση αμετροέπεια.
Είναι πρωτίστως πράξη αυτοσεβασμού να στέκεσαι με σεμνότητα και αληλλεγγύη μπροστά στον ανθρώπινο πόνο του ασθενή. Ο τόπος που γέννησε τον πολιτισμό, δεν μπορεί να σύρεται στην εποχή των σπηλαίων ή την εποχή του Κολοσσαίου γιατί κάποιοι δεν μπορούν και δεν ξέρουν να χρησιμοποίησουν το πληκτρολόγιο τους για καλό. Γιατί τρέχουν μόνοι τους στην κούρσα της ανθρωποκτόνας πληροφόρησης, διεκδικώντας τον άχρηστο, βλαπτικό και φτηνό τίτλο του "δικτυωμένου".
Τα νησιά μας ήταν πάντα φάροι πολιτισμού και καμία ανοχή δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να δείχνουμε στα φαινόμενα παρακμής. Η κοινωνία μας μένει όρθια σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, χάρη στην δουλειά ανθρώπων με αίσθημα ευθύνης και αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Οφείλουμε όλοι να απομονώσουμε όσους ντροπιάζουν τον τόπο μας και την ιστορία μας. Θα βγούμε νικητές και απο αυτό, δουλεύοντας με πείσμα, προσήλωση στον στόχο, σεβασμό στην συλλογική προσπάθεια και την ανάγκη για κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Ευχόμαι απο την καρδιά μου περαστικά σε όσες και όσους νοσούν και τους ζητώ συγνώμη για λογαριασμό αυτών που μας ντροπιάζουν"
.