Ανάσα ζωής για τα μικρά νησιά

Σε … δόσεις μαθαίνουμε τις δράσεις που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση προς όφελος των κατοίκων που ζουν και δραστηριοποιούνται στους μικρούς δήμους της Ελλάδας. Τελευταία εξέλιξη; (Ξεκινάμε ανάποδα) η είδηση ότι με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύθηκαν εκτάκτως φέτος τα μικρά νησιά από το υπουργείο Εσωτερικών, «προκειμένου οι μικροί δήμοι να λειτουργούν ισόρροπα», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες Τετάρτη 14 Ιουλίου. Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε στον αντιπεριφερειάρχη την έμπρακτη μέριμνα και στήριξη της κυβέρνησης προς τα μικρά νησιά, με σειρά μέτρων όπως την απόλυτη προτεραιότητα που θα έχουν οι δήμοι τους στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού, καθώς και στη διαδικασία προγραμματισμού ωρίμανσης και ένταξης έργων δικής τους προτεραιότητάς, στο ΕΣΠΑ '14-'20.

Κατά τη συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα (προσφυγικό, υποστελέχωση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και μετακίνηση των νησιωτών) και ζήτησε να ληφθεί υπ' όψιν η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε τον υπουργό για τις ενέργειές του στη συμβολή των εναέριων δυνάμεων στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Νότια Ρόδο και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των αποζημιώσεων των πληγέντων. Από την πλευρά του, ο υπουργός χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή των εναέριων δυνάμεων στον περιορισμό της επέκταση της πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Ρόδου, ύψους περίπου 100.000 ευρώ. Τέλος, ο υπουργός θα επισκεφθεί την Ρόδο και την Χάλκη το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή.

Συνάντηση

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών κος Κουρουμπλής είχε συναντηθεί με τους 13 Δημάρχους ισάριθμων μικρών νησιωτικών δήμων και τους είχε τονίσει ότι απόλυτη προτεραιότητα στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού κατά την τρέχουσα χρονιά θα έχουν οι νησιωτικοί Δήμοι. Είχε ακούσει προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μικρός νησιωτικός δήμος ξεχωριστά και που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη κάλυψης κενών προσωπικού μέσω της αιτούμενης (από τους Δήμους) δημιουργίας κατώτερου πλαφόν στους ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) και στην εξαίρεση των μικρών Δήμων από τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών. Δεσμεύτηκε, δε,  ότι στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους της χώρας κατά την τρέχουσα χρονιά, θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Δέσμευση που προκάλεσε την απόλυτη και διάχυτη ικανοποίηση των παρευρισκομένων δημάρχων. Τέλος, ανακοινώθηκε η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των εν λόγων δήμων, το οποίο θα επεξεργαστεί το ΥΠΕΣΔΑ με την συνδρομή της ΕΕΤΑΑ και θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ρυθμίσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News