«Εδώ και τώρα» συνάντηση

H ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα δημοφιλή τουριστικά νησιά της όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στα επίπεδα που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές, αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει το κόστος διακοπών των Γερμανών στην Ελλάδα. Το Spiegel βασίζεται σε δηλώσεις που έκανε η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη, στον Αντέννα (σ.σ. της έχουμε δημοσιεύσει λίγο νωρίτερα σε ξεχωριστό άρθρο), η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει η σκέψη για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Γιατί να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη; Ο χαμηλός ΦΠΑ θα είναι σκόπιμο να συνεχίζει να ισχύει για απομακρυσμένα νησιά, είπε η υφυπουργός. Στα 180 νησιά του Αιγαίου, εκτός της Κρήτης, ο συντελεστής ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά 30% έναντι του ισχύοντος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε για να αντισταθμιστεί το ακριβό κόστος θαλάσσιων μεταφορών των αγαθών και για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Συνάντηση

Άμεση αντίδραση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εμφανίζεται να θίγεται περισσότερο… Αμέσως μετά τις δηλώσεις της κυρίας Βαλαβάνη, αίτημα για κατεπείγουσα συνάντηση για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου απηύθυναν με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ειδικότερα, ζητείται από τους κκ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, Τρίτη (24/03), ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ  ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν,  με σκοπό να αποτρέψουν μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στα νησιά του Αιγαίου. Οι κινήσεις αυτές σχεδιάζονται σε συνεννόηση και σε συντονισμό με όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, κοντά στην Βουλή, ενώ σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.

Κοσμοπολίτικα νησιά

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού τόνισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ»,  ανέφερε ότι αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών.  «Το μέτωπο των κατοίκων του Αιγαίου είναι συμπαγές και αρραγές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το διασπάσει. Αν επιτρέψουμε το μέτωπο γίνει θρύψαλα, είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες θέματα» ανέφερε. Ο κ. Χατζημάρκος απέρριψε τον όρο «κοσμοπολίτικα νησιά» λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χαράσσεται οικονομική πολιτική με αυτά τα κριτήρια και ότι, αν όντως πρόκειται για πλούσια και κοσμοπολίτικα νησιά, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πως γίνεται τα νησιά αυτά να μην έχουν επαρκή υγειονομική κάλυψη, να μην έχουν σχολικές αίθουσες, να μην έχουν επαρκή συγκοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής που χρησιμοποιείται κάθε φορά που επιδιώκεται να αιτιολογηθούν μέτρα σε βάρος των νησιών, είναι απολύτως ψευδές και ανυπόστατο, αφού η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των πλούσιων περιφερειών της ΕΕ, στηρίζεται στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οξύμωρο

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε το οξύμωρο: «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε «φοροφυγάδες» και πρέπει να «τιμωρηθούμε» γι αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας  έχουν αποκλείσει  από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία», υπενθυμίζοντας την δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά, ούτε στον τουρισμό.

Πηγή: Tornosnews.gr