Ελλάδα - Γρεβενά: 600.000 ευρώ σε ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν μετανάστες

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενέκρινε πιστώσεις ύψους 640.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί δαπάνη για την σύναψη 9 συμβάσεων μίσθωσης ξενοδοχείων στα Γρεβενά έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό δεν θα επηρεάσει τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Χανιά δήλωσε ότι:  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ζήτημα του μεταναστευτικού να δημιουργήσει θέμα στον τουρισμό μας. Για μένα όλη αυτή η συζήτηση δεν θα έπρεπε να γίνεται καν. Η εσωτερική αλληλεγγύη το να μοιραστούμε, δηλαδή, όλες οι περιοχές ένα εθνικό πρόβλημα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Είμαστε ενιαία χώρα. Τα προβλήματα, όταν είναι σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να μοιράζονται. Ειδικά όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο, υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και με την αυστηροποίηση της φύλαξης στα σύνορα και με την επιτάχυνση του ασύλου και με την διεθνοποίηση του προβλήματος και με τα κλειστά κέντρα. Συνεπώς υπάρχει μια συνεκτική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο».

Εμείς να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Πρωινός Λόγος" στα Γρεβενά, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το χιονοδρομικό κέντρο των Γρεβενών όχι μόνο να μην ανοίξει φέτος αλλά και να δει αρκετά από τα σαλέ τους να βάζουν λουκέτο... Και εκτός από την εγκατάλειψη λόγω διοικητικών διαφορών έχουμε και το θέμα των μεταναστών καθότι αρκετοί ξενώνες έχουν μπει στην διαδικασία να συμμετάσχουν στον διαγωγισμό για τη “Φιλοξενία Μεταναστών & Προσφύγων”.

Φημολογείται μάλιστα ότι ακόμα και εγκαταλειμμένοι ξενώνες θα ανοίξουν για να βάλουν μέσα πρόσφυγες και μετανάστες, πιθανόν και το Καταφύγιο που νοικιάζεται από το Χιονοδρομικό Σύλλογο Γρεβενών να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό.  Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φιλοξενηθεί περίπου 700 μετανάστες, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έρθουν τουλάχιστον 400 (με βάση το σχέδιο Χρυσοχοϊδη) και τότε όλα αλλάζουν. Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη θα προχωρήσει κανονικά, ξενώνες ακόμα και με 20 κλίνες θα μπουν πια στο παιχνίδι κι ακόμα και οι εναπομείναντες ξενοδόχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της κατάστασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή στο Νομό Γρεβενών, φιλοξενούνται περισσότεροι από 1000 μετανάστες, οι περισσότεροι από κάθε άλλο νομό στην Δυτική Μακεδονία