Ελλάδα: Το λουκέτο στο "Φιλόδημο" έφερε πολιτική κόντρα

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Θεοδωρικάκος μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Παράλληλα, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι για την πλειονότητα των έργων που έχουν ενταχθεί στον «Φιλόδημο» δεν έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση. Οπως αποκάλυψε, το ποσό του δανείου που προοριζόταν για τους δήμους από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει συναφθεί, ήταν 134 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ΚΥΑ που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ύψος των κονδυλίων του «Φιλόδημου» αναφέρεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. «Οταν ανέλαβα υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη, εντάξεις στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 1,235 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 502 έργα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Καθησυχαστικός

Ωστόσο, καθησύχασε τους παριστάμενους δημάρχους ότι τα έργα δεν θα χαθούν. «Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά προγράμματα και στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Η απάντηση Σκουρλέτη - Χαρίτση 

Στο θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωσή του οι διατελέσαντες υπουργοί Εσωτερικών, που είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. “Ο «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης”, τονίζουν επισημαίνοντας ότι “όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές”.

Οι δυο πρώην υπουργοί Εσωτερικών υπενθυμίζουν ότι: “Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων”. “Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, Δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο”, προσθέτουν.

“Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ”, εξηγούν οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης.

Στην κοινή τους δήλωση στηλιτεύουν το γεγονός ότι επί θητείας Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών “η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του ‘ΦιλόΔημος’”. Σημειώνουν μάλιστα, ότι “θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα”.

Οι δυο εξηγούν ότι “η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του Υπουργού Εσωτερικών”. Καταλήγουν, λοιπόν, λέγοντας ότι: “Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται”.