Ελλάδα: Υπόσχεση για έκτακτη ενίσχυση σε 200.000 νοικοκυριά

Εξαγγελίες για τους δικαιούχους που θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου έκανε στο κλείσιμο του 13ου συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες: Μακροχρόνια ανέργους, Πολύτεκνες οικογένειες και Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ Την εξειδίκευση των μέτρων θα κάνει στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα του 13ου συνεδρίου ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. «Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ!  «Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις φορελαφρύνσεις όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ, με κόστος 205 εκατομμύρια. «Στόχος; Τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Καταβάλλεται νωρίς το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, με κόστος 68 εκατομμύρια. Στόχος; Οι πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στα νομικά πρόσωπα κατά 5%, με κόστος 138 εκατομμύρια. Στόχος; Οι επιχειρήσεις.». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο επόμενος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ και η εξόφληση οφειλών  της ΔΕΗ για τη διάσωσή της. 

Μαραθώνιος για το μέρισμα

Να πούμε πάντως ότι η υπόθεση «κοινωνικό μέρισμα» δεν είναι κάτι το εύκολο όσον αφορά την διαχείρισή του…  Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν πριν καλά- καλά σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για το φετινό Προϋπολογισμό και το όποιο υπερπλεόνασμα, υπουργοί άρχισαν να… μοιράζουν εκατομμύρια, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη των προσδοκιών. Το υπουργείο Οικονομικών, από την άλλη μεριά κρατούσε χαμηλά τους τόνους. Το στίγμα έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι το υπερπλεόνασμα θα πάει στους πραγματικά αδύναμους και πως δεν έχει νόημα να δοθούν λίγα σε πολλούς.

Από την κατάθεση του Προϋπολογισμού, πριν από μια εβδομάδα, όπου αποτυπώθηκε υπερπλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες ότι αντί μερίσματος, δηλαδή μετρητών, υπάρχουν σκέψεις για εφάπαξ μείωση κάποιου φόρου, όπως έγινε με τη φετινή προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Πέρα από τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, μιας μαζικής επανεκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων, υπήρχαν και υπάρχουν δύο ακόμα αδύναμα σημεία σε αυτό το σενάριο: 1) Το διαθέσιμο υπερπλεόνασμα, αφού αφαιρέσει κανείς ένα σημαντικό «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, είναι περιορισμένο. Στην καλλίτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και συντηρητικές εκτιμήσεις για 50- 100 εκατ. ευρώ 2) ενδεχόμενη μείωση της έκτακτης εισφοράς- όπως έλεγε το σενάριο- ή ακόμα και της παρακράτησης φόρου, ΔΕΝ ωφελεί τους πλέον αδύναμους, στους οποίους αναφέρθηκε ρητώς ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ παρακράτηση φόρου γίνεται μόνο σε όσους κινούνται πάνω από το αφορολόγητο. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της μείωσης κάποιου φόρου, «γειώθηκε» από το υπουργείο Οικονομικών.

Και από το βήμα της Βουλής πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών κος Σταϊκούρας ανέφερε για τον Προϋπολογισμό και περιγράφοντας τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο, κατέληξε: «Περίπου μισό δισ. ευρώ διάθεση από τη σημερινή Κυβέρνηση, από το υπερπλεόνασμα που δημιούργησε η σημερινή Κυβέρνηση. Και ακολουθεί: Η κάλυψη καθολικής ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, κόστους 15 εκατ. ευρώ. Και η εξόφληση παλαιών οφειλών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ με σκοπό τη διάσωση του οργανισμού, κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν δαπανήσει περισσότερα από 637 εκατ. ευρώ, εκτός του ποσού που θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019».