Εμπορική αγορά Πάρου: - 30% σε σχέση με πέρυσι

Στην γειτονική Πάρο τα πανηγύρια δεν είχαν τέλος την περασμένη Τρίτη όταν έγινε γνωστό ότι έσπασαν τα …κοντέρ επισκεψιμότητας κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Με βάση τα δεδομένα που δόθηκαν από το Λιμεναρχείο Πάρου, η αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά όσον αφορά την βασική πύλη εισόδου, το λιμάνι της Παροικιάς ήταν της τάξης του +100% Και όπως ήταν λογικό οι σαμπάνιες άνοιξαν. Όμως, όπως λέει κι ένας ξενοδόχος «τα πανηγύρια καλό θα είναι να γίνονται στο τέλος της σεζόν όταν και θα υπάρξει καταμέτρηση του ταμείου»… 

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έρχεται ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Πάρου Αντίπαρου, Απόστολος Αλιπράντης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς. Τι ανέφερε; Ότι η εμπορική και τουριστική αγορά τόσο της Πάρου όσο και της Αντιπάρου είχε μείωση της τάξης του -30% σε σχέση με πέρυσι, τα ξενοδοχεία κινήθηκαν στο – 40% και μόνο η Εστίαση και τα καταστήματα τροφίμων είχαν αύξηση 15% και 7% αντίστοιχα. Άρα; Υπάρχει πρόβλημα και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κου Αλιμπράντη

«Προορισμός προσκυνήματος ήταν τελικά το Πάσχα το νησί της Πάρου.

Ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών σε 18.000 φέτος από 9.000 πέρσι, δεν ήταν αρκετός για να κινηθεί η αγορά..

Η εμπορική και τουριστική αγορά της Παροικίας και της Νάουσας κινήθηκαν γενικά σε χαμηλότερα επίπεδα ,περίπου 30% κάτω από πέρυσι.

Λόγω των αλλοδαπών επισκεπτών που ήταν πολύ λιγότεροι φέτος, υπήρξε μείωση κίνησης στα ξενοδοχεία ενώ στον κλάδο του rent a car επίσης παρέμειναν στο 40% χαμηλότερα από πέρυσι. Η μόνη εμφανής αύξηση που παρουσιάστηκε ήταν περίπου στο 7% στα καταστήματα τροφίμων .

Μικρή αύξηση επίσης σημειώθηκε περίπου στο 15% στα καταστήματα εστίασης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία κίνησης προκύπτουν από το διάστημα της ημέρας της μεγάλης Τέταρτης έως και τις 4/5, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Αντίστοιχη πτώση τζίρου σημειώθηκε και στην αγορά της Αντιπάρου. Αυτό σημαίνει ότι οι έλληνες επισκέπτες περιόρισαν την κατανάλωση τους στο 50%.

Αρνητικό ρόλο σε αυτό το ποσοστό είχε η αύξηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ ,διότι μειώνει την ζήτηση σε τέτοιο βαθμό και ήδη έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Το μόνο θετικό του φετινού Πάσχα ήταν ότι οι επισκέπτες έφυγαν χωρίς κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα. Ο Γολγοθάς των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει τελειωμό, η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη ρευστότητας κάνουν την ανάκαμψη της αγοράς μακρινό όνειρο.. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά !»

Με πληροφορίες από τo Parospress.blogspot.gr