ΕΝΦΙΑ: αγροκτήματα "πιάνονται" από την 1η Ιανουαρίου 2019

Η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τις φοροεπιδρομές μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει. Καλά τα όμορφα λόγια για …ανάπτυξη της οικονομίας αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι τα έσοδα. Και οι δανειστές ενοχλήθηκαν σφόδρα για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει τα αγροτεμάχια στην …επιδρομή του 2016. Κι όπως αποφασίστηκε έρχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 νέα επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς τον Ιανουάριο αναμένεται να κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 τα αγροτεμάχια που κατέχουν. Η δήλωση των αγροτεμαχίων ήταν προγραμματισμένη για φέτος, αλλά «πάγωσε» όταν στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι η επιβάρυνση των πολιτών θα ήταν τεράστια. Το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να ανοίξει μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως γράφει η Καθημερινή, με τον συνολικό λογαριασμό να εκτιμάται ότι θα ανέβει σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πιστωτές της χώρας αντέδρασαν έντονα στην κίνηση της κυβέρνησης να εξαιρέσει φέτος τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ο φόρος να εφαρμοσθεί πλήρως το 2017, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του το 2016 θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους δανειστές ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (κυρίως για τα αγροτεμάχια) θα είναι έτοιμο. Υπενθυμίζεται ότι στις δοκιμές που έκανε το οικονομικό επιτελείο προέκυψε ότι συνολικά η βεβαίωση του φόρου ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ανήλθε στα 3,24 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή στο ποσόν της βεβαίωσης προκύπτει κυρίως λόγω του ότι φέτος το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και πρώτη φορά εντάχθηκαν στον φόρο τα αγροτεμάχια.

Οι προσθήκες

Με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής τα στελέχη του Υπουργείου αναφέρουν ότι στον πίνακα Β΄ του εντύπου Ε9 θα προστεθούν νέες στήλες προκειμένου να προσδιορισθεί η αξία των αγροτεμαχίων. Οπως σημειώνουν, θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζεται, τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.

Αντικειμενικές αξίες

Στο μεταξύ, οι πιστωτές της χώρας έχουν ζητήσει ενημέρωση και για την πορεία της επιτροπής που ασχολείται με τις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών της επιτροπής έχουν διατυπωθεί διαφωνίες που αφορούν στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και οι υφιστάμενες αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα.

Με πληροφορίες από το Newsbomb.gr