Η Νάξος πήγε στη Wall Street

Ποιος είπε ότι το ηλιοβασίλεμα της Νάξου από την περίφημη Πορτάρα δεν πουλάει; Την ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal πραγματοποιεί τετρασέλιδο αφιέρωμα στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Και το εντυπωσιακό είναι ότι ως βασική φωτογραφία προτάσσει το ηλιοβασίλεμα από την Πορτάρα της Νάξου, όπου εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα το καλοκαίρι ανεβαίνουν για να αποθανατίσουν τη δύση του ηλίου όταν χάνεται στο Αιγαίο. Μάλιστα, με βάση τη Πορτάρα, ο αρθρογράφος δημιουργεί λογοπαίχνιο για τον τίτλο που είναι Crossing a new economic threshold, που σημαίνει "διασχίζοντας μία νέα οικονομική πύλη" και η Πορτάρα, κακά τα ψέματα είναι η πλέον ...διάσημη πύλη στο Αιγαίο. Και στο “αφιέρωμα” προτάσσεται η στροφή στην οικονομία της χώρας, η ανάκαμψη ενώ προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και των υδρογονανθράκων.

Στο ειδικό παράρτημα της εφημερίδας, φιγουράρουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, για την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ ότι είναι ορατά  τα αρχικά σημάδια για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα και οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο LSE.

Απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την επίλυση των προβλημάτων κρίνεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως το παράδειγμα αγοράς έξι νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος από τον Εμίρη του Κατάρ έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζει η Wall Street Journal. Τέτοιες επενδύσεις προωθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως σημειώνει, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει από ακίνητα στον τομέα του τουρισμού, έως και ενεργειακά οικόπεδα τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Ειδική τέλος μνεία γίνεται και στον τουρισμό της Ελλάδας, ο οποίος ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, με τον ΣΕΤΕ να προβλέπει επισκέψεις έως και 24 εκατ. τουριστών έως το 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News