Κυκλάδες: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα σε Κέα, Ιο, Κίμωλο και Μύκονο

Διευρυμένη κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε νησιά των Κυκλάδων προβλέπει πρόσφατη απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου 2019 με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη επιτρέπεται πλέον η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, και ενώ έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της αλυσίδας Jumbo να λειτουργήσει όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη, μη αποκλείοντας διευρυμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Λεονταρίτη, η οποία υπεγράφη στις 24 Δεκεμβρίου 2019, αλλά έγινε ευρέως γνωστή όταν αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προβλέπονται τα εξής για το 2020:

• Στη Μύκονο, στην Κέα, στην Κίμωλο και στην Ιο επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

• Στην Τήνο επιτρέπεται, πέραν των 8 Κυριακών που ισχύει πανελλαδικά (την πρώτη Κυριακή των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων, την Κυριακή των Βαΐων και τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους), και όλες τις Κυριακές από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

• Στη Μήλο και στη Σύρο επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, πέραν των 8 Κυριακών, και όλες τις Κυριακές κατά την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

• Στη Νάξο και στην Ανδρο επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μόνο τις 8 Κυριακές που ισχύει πανελλαδικά. Για τη Νάξο να σημειώσουμε ότι ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος έχει ζητήσει αλλαγή και όπως τονίζεται " έχει ζητηθεί η τροποποίηση των παραπάνω έτσι ώστε οι καταστηματάρχες της Νάξου, προεραιτικά, να μπορούν να έχουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά και τις Κυριακές από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Οκτωβρίου".

Η απόφαση που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίδης αναφέρει ακόμη τα εξής: «Κάθε προηγούμενη απόφαση για προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον Νομό Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλες Κυριακές επιπλέον των αναφερομένων στις παραγράφους του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 παύει να ισχύει από την δημοσίευση της παρούσας (εξαιρείται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου η απόφαση που αναφέρεται στο σχετ. 6 της παρούσας η οποία εξακολουθεί να ισχύει, στην περίπτωση που δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα, οπότε υπερισχύει η παρούσα που έχει λάβει υπ’ όψιν τα ισχύοντα και όσους Δήμους κατέθεσαν προτάσεις).

Κατά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εφαρμόζεται το πλαίσιο του ωραρίου του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 3377/2005 (A’ 202). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Νοεμβρίου 2013 είχε εκδοθεί από τον Γ. Πουσσαίο απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία  εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ. που δεν ανήκαν σε αλυσίδες πολλές Κυριακές του έτους σε 23 συνολικά νησιά των Κυκλάδων.