Μύκονος: Ενίσχυση τώρα ζητάει ο Δήμος Μυκόνου για το Αστυνομικό Τμήμα

Τέτοιες ημέρες θεωρητικά θα είχαμε εγκαίνια στο νέο πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.. .Ξέρετε στα Αμερικανικά πρότυπα... Ηταν άλλωστε, δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη... Ομως, οι καιροί άλλαξαν.. Και ... την ενίσχυση της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος της Μυκόνου, ζητά με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη χρυσοχοΐδη, ο Δήμαρχος του νησιού, Κώστας Κουκάς. Και όπως σημειώνει " Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με τους επιβληθέντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για την προστασία από τη διάδοση του COVID-19 έχουν προκαλέσει τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι χιλιάδες αλλοδαποί που κατακλύζουν το νησί, έχουν καταστεί λόγω των συνθηκών «άνεργοι». Η έλλειψη εργασίας σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά προελεύσεως των αλλοδαπών, τα στοιχεία για την ποιότητα ζωής τους και τις συνθήκες διαβίωσης τους οδηγούν πλέον αδιαμφισβήτητα στη διάπραξη εγκλημάτων που τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα". Ζητάει την επίλυση του προβλήματος με τη δέσμευση ότι ο Δήμος θα αναλάβει τη φιλοξενία των Αστυνομικών αλλά κι ότι άλλο χρειαστεί.. 

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου κου Κουκά αναφέρει: “Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο της αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Υπουργείου, του οποίου προΐστασθε και του Δήμου Μυκόνου και επί τη βάσει του πλάνου που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο νησί μας, θα ήθελα, με αφορμή τη συμβολή όλων μας στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 αλλά και της προστασίας της δημόσιας υγείας, να σας παρουσιάσω την κατάσταση στο νησί μας τη δεδομένη στιγμή και συγκεκριμένα:

Η χρονική περίοδος που διανύουμε αποτελεί για το νησί της Μυκόνου μια σημαντική περίοδο για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων για την έναρξη της λειτουργίας τους για την τουριστική περίοδο. Εν μέσω αυτής της περιόδου λαμβάνουν χώρα πλείστες εποχικές και οικοδομικές εργασίες. Έτσι και φέτος, χιλιάδες αλλοδαποί ασιατικής κυρίως καταγωγής, βρίσκονται στο νησί μας και καλύπτουν τις εποχές ή οικοδομικές εργασίες με ημερήσια εργασία (μεροκάματο). Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με τους επιβληθέντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για την προστασία από τη διάδοση του COVID-19 έχουν προκαλέσει τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι χιλιάδες αλλοδαποί που κατακλύζουν το νησί, έχουν καταστεί λόγω των συνθηκών «άνεργοι». Η έλλειψη εργασίας σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά προελεύσεως των αλλοδαπών, τα στοιχεία για την ποιότητα ζωής τους και τις συνθήκες διαβίωσης τους οδηγούν πλέον αδιαμφισβήτητα στη διάπραξη εγκλημάτων που τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα.

Προσφάτως, ένα πρωτοφανές επεισόδιο αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, όταν έλαβε χώρα άγρια συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας με αλυσίδες και μαχαίρια.

Το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο που συμβαίνει σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί μας, ιδίως σε μη τουριστική περίοδο και δεν το είχαμε βιώσει ουδέποτε στο παρελθόν, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία του ντόπιου πληθυσμού για κλιμάκωση της εγκληματικότητας λόγω συνθηκών.

Στην παρούσα συγκυρία χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης το γεγονός ότι το σύνολο των ανωτέρω ομάδων εμφανώς δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής, καθότι συναθροίζονται κατά δεκάδες σε μικρά κτίρια, εν αγνοία των ιδιοκτητών, πολλές φορές εγκαταλελειμμένα, χωρίς τουαλέτα και υποδομές, με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, υγειονομική βόμβα για τον τόπο και πηγή εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, αφού δεν λαμβάνουν κανένα προληπτικό μέτρο, θέτοντας σε διακινδύνευση την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

ΤΟ Α.Τ. Μυκόνου, με τη δύναμη που διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδράμει στην αντιμετώπιση του ανωτέρου φαινομένου, όμως αδυνατεί να έχει το ευκταίο αποτέλεσμα, καθότι είναι τραγικά υποστελεχωμένο και επιφορτισμένο με πλείστες αρμοδιότητες και με ακόμη περισσότερες κατά το τρέχον χρονικό διάστημα.

Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστώ και ελπίζω ότι για μία ακόμη φορά η παρέμβασή σας θα είναι καταλυτική στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, με την απόσπαση/μετακίνηση, το συντομότερο δυνατό, Αστυνομικών για την ενίσχυση του Α.Τ. Μυκόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Παρακαλώ, όπως εξασφαλίσετε άμεσα το μέγιστο δυνατό αριθμό αποσπάσεων για το νησί μας.

Ο Δήμος Μυκόνου, δεσμεύεται να φιλοξενήσει όσους μετακινηθούν και επιπλέον θα συνδράμει με όποιον τρόπο του ζητηθεί”.