Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Δημόσια έκκληση για στήριξη κτηνοτρόφων και "Μένουμε Σπίτι, Τρώμε Κατσικάκι Νάξου"

Στα, πολλά, προβλήματα και στη, μεγάλη, ζημιά που αντιμετωπίζουν οι #κτηνοτρόφοι της Νάξου, λόγω της κατάστασης την οποία έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, αναφέρθηκε, ξανά, ο Πρόεδρος της #ΕΑΣ_Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του #ΣΚΑΪ.

Ακόμη, ο Δ. Καπούνης ζήτησε εκ νέου από την Κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα με μέτρα τους κτηνοτρόφους όχι μόνο της Νάξου αλλά και όλης της Ελλάδας, προτείνοντας παράλληλα και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε αυτό να γίνει, όπως, λ.χ., επιδότηση μέσω των ενισχύσεων De Minimis, οι οποίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενίσχυση κατά κιλό στο κρέας, κ.ά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το σύνολο των Κτηνοτρόφων Ελλάδας με επιστολές τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», να πραγματοποιηθούν, για τη βιωσιμότητά τους, τα εξής:

-Ενίσχυση όσων αιγοπροβατοτρόφων, μετά την 1η Μαρτίου, έχουν πουλήσει ή θα πουλήσουν αμνοερίφια κάτω των 3,5 ευρώ/κιλό ζων βάρος, ή 6 ευρώ/κιλό σφαγμένα, με πληρωμή της διαφοράς από την τιμή πώλησης του προϊόντος, με το παραπάνω όριο.

-Ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, για την αγορά ζωοτροφών.

-Ενίσχυση μέσω de minimis για τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα του 2019, όπως σας είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 6/12/2019.

-Ενίσχυση για την αύξηση και διατήρηση, νέων θηλυκών αναπαραγωγής, σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, για να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας και η εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, αλλά και στο δευτερογενή τομέα της παραγωγής.

-Ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη από τις τράπεζες, που ήδη έχει καθυστερήσει, με το ΟΣΔΕ του 2019 άμεσα.

-Όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωϊκής παραγωγής του 2019.

-Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες και δόσεων ρυθμίσεων για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

-Χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Μαστορόπουλος.

Τέλος, ο Δ. Καπούνης έστειλε και το δικό του... μήνυμα εν όψει του Πάσχα! Ποιο ήταν αυτό; «Μένουμε σπίτι! Τρώμε κατσίκι Νάξου και Γραβιέρα της Ε.Α.Σ. Νάξου!».