Νάξος - Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου: Αγωνία ενόψει Πάσχα, αίτημα για στήριξη

Η αλήθεια να λέγεται .. Η Νάξος στηρίζεται τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα... Οι ημέρες αυτές που διανύουμε πλήττουν και τις δύο αυτές κατηγορίες... Και οι Κτηνοτρόφοι της Ορεινής Νάξου και δη του Φιλωτίου μέσω της Κτηνοτροφικής Ένωσης προχώρησαν πρόσφατα σε αποστολής επιστολής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Μάκη Βορίδη (σ.σ. ενημέρωσαν παράλληλα και όλους τους αρμόδιους φορείς και βουλευτές) για την κατάσταση που υπάρχει.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτές τις ημέρες οι προετοιμασίες κορυφώνονταν παραδοσιακά με το ταξίδι στην Αθήνα (περιοχή Ψυρρή) όπου οι παραγωγοί πουλούσαν τα προϊόντά τους.. 

Όμως, αυτό το ταξίδι πηγαίνει για του χρόνου... Και οι ντόπιοι παραγωγοί αγωνιούν για το μέλλον... Με δεδομένο ότι όπως αναφέρουν στην επιστολή τους " Υπολογίζεται ότι διακινούνται (σ.σ. το Πάσχα) στην αγορά με διάφορους τρόπους 35.000 – 40.000 αμνοερίφια και αρκετούς τόνους τυρί"  ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα είναι μεγάλος.. Οπότε; πρόβλημα. Και έτσι καταθέτουν και αιτήματα, για να μειώσουν την απώλεια εισοδήματος και με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα προστασίας...

Να σημειώσουμε ότι ο κος Συρμαλένιος - βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο ενημέρωσης " κατέθεσε αναφορά την Επιστολή της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτίου Νάξου προς τους αρμόδιους φορείς, με την οποία εκφράζεται η ανησυχία ότι μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής (κρέας, τυρί κ.ά,) κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο με ολέθριες συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και το νησί. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν κρατική μέριμνα, έτσι ώστε να μην γίνουν εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες και να διατεθούν στην αγορά εγχώρια προϊόντα. Επίσης ζητούν άμεση καταβολή της Ενιαίας Οικονομικής Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων, καταβολή έκτακτου επιδόματος, αναστολή φορολογικών οφειλών, ευεργετικές ρυθμίσεις για αποπληρωμή δανείων και οφειλών προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άτοκα και επιδοτούμενα δάνεια".

Αναλυτικά η επιστολή της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου Νάξου (σ.σ. υπάρχει στο τέλος του άρθρου) που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Βασίλειου Κρασσά αναφέρει: 

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Ως Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου αφουγκραζόμενοι όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού μας, με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον κλάδο μας λόγω των τρεχουσών συνθηκών.

 Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας και τις περιορισμένες δυνατότητες της οικονομίας μας. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συνδράμουμε όσο μπορούμε στην κοινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

 Η οικονομία της Νάξου στηρίζεται πρωτίστως στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα αγροτοκτηνοτροφίας. Δύο κλάδοι οι οποίοι συμβάλλουν και στα οικονομικά έσοδα του κράτους, πλήττονται άμεσα.

  Εμείς ως κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο, του Πάσχα, κάθε χρόνο διαθέτουμε στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας. Υπολογίζεται ότι διακινούνται στην αγορά με διάφορους τρόπους 35.000- 40.000 αμνοερίφια και αρκετούς τόνους τυρί. Σας εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μας κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο με ολέθριες συνέπειες για εμάς και το νησί μας. Συνέπειες, οικονομικές, εγκατάλειψης του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου από τους νέους, μη δυνατότητα ανταπόκρισης στις οικονομικές μας υποχρεώσεις καθώς και ερημοποίηση των χωριών μας.

  Στα οικονομικά μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού για διάφορες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται, θα έπρεπε να γίνει αναφορά και σε εμάς, τους κτηνοτρόφους, ως ανθρώπους που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας καθότι ο κλάδος μας δοκιμάζεται και βρίσκεται στα όρια του.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

  • Κρατική μέριμνα έτσι ώστε να μην γίνουν εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες και να διατεθούν στην αγορά τα δικά μας εγχώρια προϊόντα.
  • Άμεση καταβολή της Ενιαίας Οικονομικής Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων.
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος.
  • Αναστολή φορολογικών οφειλών, ευεργετικές ρυθμίσεις για αποπληρωμή δανείων και οφειλών προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Άτοκα και επιδοτούμενα δάνεια.

    Κλείνοντας, γνωρίζοντας την ευαισθησία και το πνεύμα αλληλεγγύης σας, πιστεύουμε ότι θα δώσετε την απαραίτητη βαρύτητα τόσο στα τρέχοντα προβλήματα, όσο και στις προτάσεις που σας παραθέσαμε και αναμένουμε αγωνιωδώς για τη δική σας μέριμνα.