ΟΟΣΑ: Ποιος είναι το μυρμήγκι (Ελλάδα) και ποιος ο τζίτζικας (Γερμανία)

Ώρα να σπάσουν τα στερεότυπα… Καλοί οι μεξικάνοι και οι Έλληνες τεμπέληδες αλλά η αλήθεια είναι ότι αμφότεροι δουλεύουν πολύ. Μα πάρα πολύ. Τώρα, το γιατί δεν είναι παραγωγικοί; Ε αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Η ουσία είναι πάντως ότι δουλεύουμε πολύ. Και υπάρχουν αποδείξεις. Και δη από τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation and Development) που καταγράφει την εργασία σε 35 μέλη του από τον "δυτικό κόσμο" όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους, κράτη.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά: Οι Έλληνες κατατάσσονται τέταρτοι παγκοσμίως σε εργατοώρες, (πίσω από το Μεξικό με 2.255 εργατοώρες την Κόστα Ρίκα με 2.212 και την Κορέα με 2.069) με το μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο.

Μάλιστα, οι Έλληνες κατατάσσονται στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών σε ώρες εργασίας στην Ευρώπη,  Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις... 1.363 ώρες το χρόνο, και βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα του ΟΟΣΑ! Τις περισσότερες εργατοώρες στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα καταγράφει η Πολωνία με το μέσο Πολωνό να εργάζεται 1.928 ώρες ετησίως. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί εργάζονται 1.783 ώρες το χρόνο, και έρχονται στο μέσο της κατάταξης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στη χώρα μας το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Ολλανδία με 37,7%, και ακολουθεί η Ελβετία με 27% και η Αυστραλία με 25,9%. Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανέρχονται στο 34,1% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης, με την Ελλάδα να είναι στη δεύτερη θέση πίσω από την Κολομβία όπου η αυτοαπασχόληση ανεβαίνει στο 51,3%.

Λιγότερες ώρες, μεγαλύτερη παραγωγή
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του OECD, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος.
Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο "μέσος όρος του χρόνου εργασίας" αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).