Νάξος: Κλειστά και αύριο (05/12) το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Νάξου

Η στιγμή της κατεδάφισης έφτασε… Από σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, το πάλαι ποτέ 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, ένα σχολείο που ήταν όρθιο περισσότερα από 45 χρόνια είναι …χαλάσματα. Κι αυτό γιατί ξεκίνησαν οι βαριές (που λένε) εργασίες. Και όπως είναι λογικό το σχολείο έκλεισε. Διακοπές για τα παιδιά. Σήμερα είχαμε την πρώτη πράξη και αύριο έχουμε τη δεύτερη. Και όπως είναι λογικό, με απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μαθήματα τόσο στο 2ο Δημοτικό όσο και στο 4ο (φιλοξενούνται ουσιαστικά στον ίδιο χώρο) δεν θα γίνουν ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Και βέβαια, με τον θόρυβο των εσκαφέων σε φουλ ρυθμούς ποιος θα έχει όρεξη για μάθημα.. 

Η απόφαση του Δημάρχου κου Μαργαρίτη αναφέρει «την διακοπή των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, λόγω των εργασιών κατεδάφισης του παλιού κτίσματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την προστασία και ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών».

Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, ο κος Μαργαρίτης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής κοινότητας και ζήτησε την ολοκλήρωσή του στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 997.000 ευρώ. Η άμεση υλοποίηση του έργου θα καταστήσει το σχολείο έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές για τη νέα σχολική περίοδο και μάλιστα κάτω από συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες για το εκπαιδευτικό έργο» .

Τι περιλαμβάνει το έργο; 
Η μελέτη προβλέπει την κατεδάφιση τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας βλαβών που παρατηρήθηκαν μετά την εκπόνηση μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες και σε τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, όπου υπήρχαν πέντε αίθουσες διδασκαλίες και ένα γραφείο διδασκόντων, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και αυτό  το τμήμα του σχολικού συγκροτήματος.  Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν όχι μόνο οι τρεις αίθουσες αλλά και το υπόλοιπο τμήμα αυτό του σχολικού συγκροτήματος λόγω επικινδυνότητας. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή θα περιλαμβάνει μαζί με το υπάρχον τμήμα στην Β’ στάθμη οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα  για εργαστήριο πληροφορικής, ένα γραφείο διευθυντή, ένα γραφείο διδασκόντων, ένα γραφείο γραμματείας, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑΜΕΑ και δωμάτιο κουζίνας, ενώ στη Α’ στάθμη τρείς αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθήκης βιβλίων και γενικής αποθήκης.
Συνολικά, η επιφάνεια της προτεινόμενης προσθήκης στην Α’ Στάθμη (βιβλιοθήκη- αρχείο-αποθήκες), είναι 269,32τ.μ., στη Β΄ Στάθμη, το σύνολο του σχολικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί  είναι 651,32τ.μ. και σκεπαστή βεράντα 29,59 τ.μ, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και στέγη 105,18τ.μ. με παράθυρα περιμετρικά ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.
Εκτός των παραπάνω προβλέπονται και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπονται η κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ, γηπέδου μπάσκετ και κερκίδων από λιθοδομή στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Θα διαμορφωθούν πρασιές με περίφραξη από λιθοδομή, ώστε η περίφραξη να λειτουργεί σαν καθιστικό για τα παιδιά, όπως επίσης και ξύλινη πέργκολα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News