Νάξος: Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Νικολάου του Πλανά

Κορυφαία έκφραση της αληθινής κατά Χριστόν ζωής του κάθε συνειδητού πιστού και πιο πολύ του πραγματικού και τελείου Ιερέως, αποτελεί η ζωή και το έργο του αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά, αγίου των ημερών μας. και η Νάξος είχε την τιμή να έχει στην αγκαλιά της τον Αγιο Νικόλαο, ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της 2ης Μαρτίου 1932 και όπως διαβάζουμε στον Ιερό Συναξαριστή "  Ήταν δέκα η ώρα το βράδυ της 2ας Μαρτίου του 1932. Έκανε το σημείο του Τιμίου Σταυρού. Ψιθύριζε προσευχές. Είπε: "Τον δρόμον τετέλευκα!". "Δόξα σοι ο Θεός!". "Η Θείο Χάρη να σας ευλογεί" ...και άλλα, και άφησε τον κόσμο αυτό". 

Η Αγία μας Εκκλησία ανεκήρυξε και επισήμως ως άγιο τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά κατά την 135 η Συνοδική Περίοδο (1991-1992) του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείο. Τι αναφέρει η σχετική απόφαση; «Το Οΐκουμενικόν Πατριαρχεΐον, άνταποκρίνομενον εις πρότασιν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, γενομένη μετά εισηγήσεως του συμπολίτου του οσίου ιερέως Νικολάου Πλανά Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών Νικόδημου Βαλληνδρά εκ Καλοξύλου Νάξου έλκοντος την καταγωγήν του άνεκήρυξεν άγιον τον σεπτόν πρεσβύτην ιερέα Νικόλαον Πλανάν, ως υπό πάντων άνωμολογήθη, ότε εν ζωή ύπήρχεν, άνεκήρυξεν τούτον " ήγιασμένον" καί ή μνήμη του να τιμάται εις τάς 2 Μαρτίου εκάστου έτους μέχρι της ενδόξου παρουσίας, όπως ταύτα αναμένοντο από τους ένορίτας του ήδη από την ιεράν ήμέραν της κοιμήσεως του 2/3/1932». 

Και η Μητρόπολη Παροναξίας ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και Κυριακή 1η Μαρτίου στη Νάξο και δη στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου και Αγίου Νικολάου Πλανά στην πόλη της Νάξου... 

Πως έχει το εορταστικό πρόγραμμα (ερά Πανήγυρης) χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου; 

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου:

6:30 το απόγευμα

Τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικου. Προ δε της απολύσεως του Εσπερινού θα ψαλούν τα εγκώμια του Αγίου.

Κυριακή 1η Μαρτίου:

07:00

Τέλεση του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κκ Καλλίνικου και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

18:00

Πρώτος κατανυκτικός εσπερινός (της συγνώμης) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της πόλης Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου.

Σημείωση: Οι Ιερές Ακολουθίες επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά θα τελεστούν στον Ιερό ενοριακό ναό των Ναξίων Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτη και Νικολάου Πλανά, στη πόλη της Νάξου.