Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία: οι δράσεις του ΕΕΕΕΚ Νάξου

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) ή όπως είναι γνωστή διεθνώς: International Day of Persons with Disabilities. Καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012 και περισσότερα από 168 χώρες έχουν βάλει την υπογραφή τους…  Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

* Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι' αυτά τα άτομα.

* Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

* Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

* Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

* Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία.

* Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

Δράσεις του ΕΕΕΕΚ Νάξου

Για την ημέρα αυτή, το ΕΕΕΕΚ Νάξου προγραμματίζει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία.

Α. Το πρωϊ της Δευτέρας (9-10) έχουν προγραμματιστεί κοινές αθλητικές δραστηριότητες με τα γειτονικά Γυμνάσια (1ο και 2ο) Νάξου

Β. Από τις 10.30΄μέχρι τις 11.30' οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Νάξου θα περιοδεύσουν την πόλη να μοιράσουν φυλλάδια στους πολίτες

Γ. Στις 11.30' θα γίνει επίσκεψη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Aegean Voice όπου και θα μιλήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε δημοσιογράφους

(στην εικόνα το 2σελιδο φυλλάδιο που θα διανεμηθεί την Δευτέρα)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News