Πανελλαδικές 2020: Σε υψηλά επίπεδα (και φέτος) οι μαθητές-τριες της Νάξου

Δεν ξέρουμε εάν η Παιδεία έγραψε ή πήρε κάτω από τη βάση την φετινή χρονιά, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (10/07) όσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτό που ξέρουμε είναι ότι για 2η σερί χρονιά έχουμε μαθήτρια που έχει + 19.000 μόρια. Όχι, κι άσχημα ε; Επίσης έχουμε αρκετούς μαθητές που είναι σε υψηλό επίπεδο (+17.000 μόρια) κάτι που σημαίνει ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την σχολή που τους ταιριάζει.. Και χωρίς να έχουν το άγχος εάν θα ανεβούν ή κατέβουν οι βάσεις...

Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα τρία σχολεία της Νάξου (Γενικό Λύκειο Νάξου, Γενικό Λύκειο Τραγαίας και ΕΠΑΛ Νάξου στο Φιλώτι) συνολικά έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις 179 μαθητές, δύο εκ των οποίων έδωσαν προφορικά στην Σύρο. Και όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Νάξου, ο κος Ιορδάνης Κυριακίδης "Φέτος έδωσαν εξετάσεις 17 μαθητές - τριες. Η μαθήτρια που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια είχε 19.215 και προέρχεται από την Οικονομία Διοίκησης... Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βελτιώνεται η εικόνα του σχολείου και η δουλειά των εκπαιδευτικών να ανταμείβεται μέσα από τις επιτυχίες των μαθητών. Το γεγονός ότι για 2η συνεχόμενη χρονιά έχουμε στη Νάξο τον υψηλότερο βαθμό, δεν μας αλλάζει την στόχευση. Σίγουρα πάντως οι μαθητές που έρχονται στο ΕΠΑΛ ξέρουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Και έχουν ως πλεονέκτημα όχι μόνο το ότι δίνουν δύο μαθήματα ειδικότητας αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά κάθε τμήμα λειτουργεί ως ένα συνεχόμενο φροντιστήριο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν περισσότεροι από δέκα μαθητές"

Αφήνοντας το Φιλώτι, κατεβαίνουμε στο Γενικό Λύκειο Τραγαίας εκεί όπου συναντάμε την Κυριακή Γρατσία, που μας δίνει μία πρώτη εικόνα από την πορεία των μαθητών και με δεδομένο ότι όπως και στη περίπτωση του ΕΠΑΛ Νάξου, λόγω των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αριστούχοι μαθητές... Αυτό βέβαια μπορούμε να το μάθουμε μέσα από τις σελίδες των φροντιστηρίων που για τους δικούς τους λόγους μπορούν να δώσουν τα ονόματα των μαθητών.. Η κα Γρατσία μας τόνισε ότι "φέτος είχαμε 34 μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, εκ των οποίων δύο ήταν από την περσινή χρονιά... Για μία ακόμη χρονιά, οι μαθητές μας κινήθηκαν σε καλά επίπεδα, η συνεργασία μαθητών - εκπαιδευτικών ήταν άψογη και είμαστε ικανοποιημένοι παρά το γεγονός ότι η πανδημία έκοψε το ..ρυθμό της σχολικής χρονιάς.. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ο καλύτερος βαθμός ήταν στα 17.715 μόρια, στο δεύτερο πεδίο, αυτό των Θετικών Επιστημών, ο καλύτερος είχε 16.750 μόρια και στο 3ο πεδίο, των Επιστημών Υγείας, είχαμε ως καλύτερο το 13025 και εδώ η έκθεση έπαιξε καθοριστικό παράγοντα... Τέλος, στο 4ο πεδίο, αυτό της Οικονομίας και Πληροφορικής, είχαμε την καλύτερη μαθήτρια που συγκέντρωσε 17.850 μόρια και είχε και το 20αρι..."

Και τέλος, φτάνουμε στη Νάξο και στο μεγαλύτερο Λύκειο των Κυκλάδων, το ΓΕΛ Νάξου, που είχε φέτος 128 μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις.. Μιλώντας με τον κο Χατζηπέτρο, τον Διευθυντή του Σχολείου έχουμε μία πρώτη εικόνα, του πως κινήθηκαν οι μαθητές... Τι μας ανέφερε; "Από τους 128 μαθητές, οι δύο έδωσαν προφορικά στη Σύρο... Θεωρώ ότι απουσία των μαθημάτων βαρύτητας σε σχέση με πέρυσι και η είσοδος της Λογοτεχνίας στο μάθημα της Έκθεσης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές ενόψει της νέας χρονιάς. Επίσης, η πανδημία έπαιξε ρόλο αφού οι μαθητές έχασαν τον .. ρυθμό τους, υπήρξε άγχος ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση που δέχονται όλο το χρόνο, λειτούργησε αρνητικά, Οπότε έχουμε αρκετούς παράγοντες που φέρνουν μαθητές - τριες όχι στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε ένα καλό επίπεδο... Αυτό που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι μέσα από τις σχολές που θα δηλώσουν (έως τη Παρασκευή 17 Ιουλίου) έχουν την δυνατότητα για τις καλύτερες δυνατές επιλογές ώστε να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Δεν πρέπει να τους απογοητεύει η πρώτη εικόνα μετά την ανακοίνωση των βαθμών..."

Όσο για τους καλύτερους του ΓΕΛ Νάξου; Ο κος Χατζηπέτρας θα μας πει "φέτος είχαμε 9 καθαρά εικοσάρια σε μαθήματα κι αυτό είναι σημαντικό για την ψυχολογία των παιδιών. Τα περισσότερα στις ανθρωπιστικές Επιστήμες όπως γίνεται πάντα. Ρόλο έπαιξε βέβαια και η είσοδος της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών καθότι έχουμε νέα δεδομένα... Μπορεί να μην είχαμε μαθήτρια - τη στο +19.000 μόρια, όμως θεωρώ ότι αρκετοί είναι οι μαθητές - τριες που πήγαν πολύ καλά. Στο πρώτο πεδίο, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, ο καλύτερος βαθμός είναι στα 18.925 μόρια και δεν αποκλείεται να πάρει και το βραβείο που δίνει κάθε χρόνο μέσα από πρόγραμμα τράπεζα που πριμοδοτεί καλούς μαθητές... Στο δεύτερο πεδίο, αυτό το θετικών Επιστημών, η παράδοση συνεχίστηκε και έχουμε αγόρι στα 18.875 μόρια και θα μπει σε όποια σχολή του Πολυτεχνείου θέλει. Στο πεδίο Επιστημών Υγείας, έχουμε τους δύο μαθητές που έρχονται από πέρυσι και έπιασαν 17.800 μόρια, ενώ μαθήτρια που αποφοίτησε φέτος είχε 17.450 μόρια... Και τέλος, στο πεδίο που έχει σχέση με την Οικονομία και την Πληροφορική έχουμε το παράδοξο να έχουμε ως καλύτερους δύο αδέλφια (!!!) Δεν είναι δίδυμα για να σας προλάβω, αλλά έχουν διαφορά μισού χρόνου... Και ο ένας (μία) έπιασε 17.525 μόρια και ο άλλος (άλλη)  ήταν στα 17.500 μόρια.. Και αυτά τα παιδιά όπως και όλα τα άλλα έχουν δικαίωμα επιλογής στις καλύτερες δυνατές σχολές και τους αξίζουν συγχαρητήρια όπως και σε όλα τα παιδιά..."

Τέλος να σημειώσουμε ότι έως τη Παρασκευή 17 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Στα λύκεια την Πέμπτη 16 Ιουλίου, αλλά και την Παρασκευή 17 Ιουλίου θα υπάρχουν καθηγητές για να βοηθήσουν τα παιδιά κυρίως αυτά που θέλουν να αλλάξουν πλήρως το μηχανογραφικό τους... Οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...