Κίνα: Απαιτεί συγνώμη από την Δανία για σκίτσο που κάνει αναφορά στον ιό Κοροναϊό

Το είδαμε κι αυτό... Η κινεζική πρεσβεία στη Δανία απαιτεί από την εφημερίδα Jyllands – Posten να ζητήσει συγνώμη για τη δημοσίευση σκίτσου, στο οποίο απεικονίζεται η σημαία της Κίνας με τα σύμβολα του ιού αντί για τα γνωστά πέντε αστέρια.

«Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση μας και απαιτούμε από την Jyllands – Posten και τον σκιτσογράφο Νιλς μπο Μπόγιεσεν να ανασκευάσουν για το λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη από τον κινεζικό λαό», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει, η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν απέφυγε οποιαδήποτε άμεση αναφορά στο σκίτσο της Jyllands – Posten. «Δεν έχω τίποτα να πω για το θέμα εκτός από το ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή παράδοση στη Δανία όχι μόνο για την ελευθερία λόγου αλλά και για την ελευθερία της σάτιρας και θα συνεχίσουμε να το έχουμε αυτό στο μέλλον» είπε, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης όπως το Politiken. «Αυτή είναι μια γνωστή δανική θέση και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δανίας αντιμετώπισε στο παρελθόν διεθνείς αντιδράσεις για τα σκίτσα της. Το 2005, δημοσίευσε στις σελίδες της τα περίφημα 12 σχέδια του Προφήτη Μωάμεθ, τα οποία προκάλεσαν την οργή πολλών κρατών από αυτά στα οποία το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία και πυροδότησε μια διπλωματική κρίση. Ο τότε πρωθυπουργός Άντερς φογκ Ράσμουσεν υπερασπίστηκε επίσης την ελευθερία του λόγου και είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν είχαν καμία θέση να λένε στις εφημερίδες τι να γράψουν.

Η κινεζική σημαία τυπώθηκε στο τμήμα της εφημερίδας που φιλοξενεί άρθρα γνώμης τη Δευτέρα με τίτλο «Κοροναϊός».

Ο αρχισυντάκτης Γιάκομπ Νύμπρε είπε ότι η εφημερίδα δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν νομίζουμε ότι είναι λάθος», δήλωσε ο Νύμπρε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποτιμήσουμε ή να χλευάσουμε αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτό το σχέδιο κάνει κάτι τέτοιο». 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News