Νάξος: Η "Ζηνοβία" ξέβρασε αγελάδες και κατσίκια, ο "Ηφαιστίωνας";

Βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, έντονο ψύχος και πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου... Ωραία δεν τα λένε οι ειδικοί; Εχει και καλύτερα βέβαια...   βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5/1 στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν. Παράλληλα, από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.  Από το μεσημέρι κι έπειτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, και προς το βράδυ στην Αττική. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στη Ήπειρο από το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσει πτώση που στα βόρεια θα φτάνει τους 4 με 6 βαθμούς. Την Δευτέρα των Θεοφανείων (6/1) αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές  περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια, ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου  και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε για τα νησιά των Κυκλάδων το απαγορευτικό απόπλου πλοίων από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιανουαρίου μοιάζει ως λογικό επακόλουθο... Η "Ζηνοβία" μπροστά του ενδεχομένως να είναι ορεκτικό.. 

Ομως, και η Βασίλισσα δεν μας άφησε και λίγα... Με μία πρώτη ματιά εδώ στις Κυκλάδες είδαμε χαμηλές θερμοκρασίες (η μικρότερη στον 1 βαθμό στην Απείρανθο και την Κόρωνο), είδαμε λίγο χιόνι (στον Ζα της Νάξου και στο Πέταλλο της Ανδρου) και πολύ βροχή... Καιρό είχαμε να δούμε ένα γεμάτο τετραήμερο με βροχόπτωση που αγγίξε ακόμη και τα 100 χιλιοαστά (βλ Ανδρος) όταν πέρυσι όλο τον Δεκέμβριο δεν είχαμε τέτοια απόδοση... 

Η πιο εντυπωσιακή εικόνα που μας άφησε η Ζηνοβία; Δεν είναι τα ποτάμια με το νερό ή τα ακατοίκητα σπίτια που είναι στα όρια της κατάρρευσης όπως στη Σύρο ή σε άλλες περιοχές με παλιά σπίτια... Αλλά η αγελάδα που εντοπίστηκε στην παραλία του Απόλλωνα και μάλιστα με παστούρα στα πόδια... Οπως ανέφεραν κάτοικοι του Απόλλωνα είναι η 4η που εντοπίστηκε εκείνες τις ημέρες σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής και προφανώς ήταν από κάποιο πλοίο που μετέφερε ζώα... Ομως, σήμερα είδαμε και ένα ακόμη αγελαδάκι στην περιοχή της ... Λαγκούνας (συγνώμη από τους κατοίκους του Αγίου Αρσενίου), έξω από τη πόλη της Νάξου. Επίσης, να έχει ξεβραστεί στη παραλία...  (σ.σ. οι άνθρωποι του Δήμου έστω και με καθυστέρηση μάζεψαν τις αγελάδες και τις μετέφεραν σε χώρους υγειονομικής ταφής) 

Οι καιρικές συνθήκες ευννοούν αυτού του είδους τις μετακινήσεις... Ελπίζουμε, μόνο να είναι παρωδικό το φαινόμενο και να μην έχει συνέχεια...