Οι Αμερικανοί και οι ...βεντούζες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απόρησαν βλέποντας τα μεγάλα κόκκινα σημάδια στο κορμί του Μάικλ Φελπς, αλλά και σε πολλών Αμερικάνων κολυμβητών και γυμναστών, που μοιάζουν σαν μώλωπες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ερωτήσεις… Κάποιοι μίλησαν για κάποιου είδους τατουάζ με ακανόνιστο σχηματικό των Ολυμπιακών Κύκλων αλλά οι πιο … ψαγμένοι κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο βρήκαν εύκολα σχετικά την απάντηση. Και δεν είναι άλλη από την πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο των Ελλήνων – βρίσκονται στον κλινικό κατάλογο του Ιπποκράτη – με τις …βεντούζες.

Μάλιστα, το NBC αποκάλυψε ότι αρκετοί αμερικανοί αθλητές κόβουν... βεντούζες, ενώ ανατρέχοντας στο instagram του Φελπς (φωτογραία από το "Εθνος", η είδηση επιβεβαιώνεται με μια προ ενός έτους φωτογραφία του, όπου η συμπατριώτισσά του κολυμβήτρια  Άλισον Σμιτ τον βοηθά με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Οι αμερικανοί το ονομάζουν «cupping» και σύμφωνα με το NBC, το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία πολλών ειδών τραυματισμών ή διαφόρων συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και η ακμή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Φελπς χρησιμοποιεί τη μέθοδο για την αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου. Οι «κούπες» συνδέονται με μια αντλία που αφαιρεί τον αέρα και επιτρέπει την αναρρόφηση του δέρματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μελανιές που μπορεί να κρατήσουν ακόμα και εβδομάδες.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα οι βεντούζες γίνονταν με ποτήρια του νερού, ενώ για να αφαιρεθεί ο αέρας και να γίνει η αναρρόφηση στο δέρμα, χρησιμοποιούσαν οινόπνευμα και φλεγόμενο βαμβάκι. Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος δεν διαφέρει πολύ από τον παραδοσιακό αλλά να φτάσουμε στο 2016 για να ανακαλύψουν τις …βεντούζες; Δεν ρωτούσαν να τους το πούμε νωρίτερα;