Ζιμπάμπουε: δεν πήρατε μετάλλιο; Φυλακή

Οσοι είδαν το πρόσωπο του Ρι Σε – Γκουάνγκ, του χρυσού Ολυμπιονίκη στο άλμα, αγώνισμα της ενόργανης γυμναστικής σκέφτηκαν ότι χειρότερος πρόεδρος χώρας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, της Βόρειας Κορεάς σίγουρα δεν θα υπάρχει. Αλλωστε, όλοι οι αθλητές είχαν συνοδεία κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι τους απαγορεύαν να επισκέπτονται τουριστικά αξιοθέατα στην πόλη ή να κάνουν παρέα με άλλους αθλητές ενώ τους πήραν τα κινητά που προσέφερε δωρεάν η Samsung, ένας από τους χορηγούς των Αγώνων, σε όλους τους συμμετέχοντες. Και το πιο εντυπωσιακό όλων; Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αρσης Βαρών Τσολ Γιουν Ομ (χρυσός στο Πεκίνο) ζήτησε δημόσια συγνώμη για το …ασημένιο μετάλλιο σημειώνοντας «Ο μεγάλος ηγέτης μας θα είναι πηγή παντοτινή έμπνευσης και γι' αυτό θέλω να τού ζητήσω συγγνώμη που δεν μπόρεσα να φέρω ξανά το χρυσό μετάλλιο».

Κι όμως, υπάρχουν και χειρότερα. Όχι στην Ελλάδα που ξεχνάμε τους Ολυμπιονίκες αλλά στην Ζιμπάμπουε. Εκεί όπου ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, διέταξε τη σύλληψη όλης της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας, επειδή δεν κατέκτησε ούτε ένα μετάλλιο (!!!)  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η αποστολή της Ζιμπάμπουε μετρούσε μόλις 31 αθλητές και η καλύτερη θέση που κατάφεραν να κατακτήσουν ήταν η έκτη (από την κολυμβήτρια στα 200 μέτρα ύπτιο Κίρστι Κόβεντρι), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου. Και ποιος δεν τον φοβήθηκε τον πρόεδρο αφού πέρασε γενεές δεκατέσσερις τους αθλητές… Αρχικά ήταν ήρεμος «Σπαταλήσαμε τα χρήματα του κράτους σε αυτά τα ποντίκια, που αποκαλούμε αθλητές. Αν δεν είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τα πάντα για να κερδίσεις χάλκινα μετάλλια ή έστω τέταρτες και πέμπτες θέσεις, όπως οι γείτονές μας στην Μποτσουάνα, τότε γιατί σπαταλάς τα χρήματά μας;". Και στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι

"Αν χρειαζόμασταν ανθρώπους να πάνε στη Βραζιλία για να τραγουδήσουν τον εθνικό μας ύμνο και να κρατήσουν τη σημαία, τότε καλύτερα να στέλναμε μερικά ωραία κορίτσια και αγόρια από το πανεπιστήμιο για να μας εκπροσωπήσουν".

Και κατέληξε λέγοντας «Αυτή η κατάσταση θυμίζει έναν ανίκανο άνδρα, που είναι παντρεμένος με πέντε γυναίκες: ποιο είναι το νόημα; Θα κάνω τα πάντα για να μοιραστούν το κόστος της προετοιμασίας τους και να πληρώσουν πίσω στην κυβέρνηση όλα τα χρήματα, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν δέκα χρόνια. Τελικά, αποδείχθηκε πως πήραν ένα δάνειο για να κάνουν διακοπές στη Βραζιλία, οι άχρηστοι".

Να σημειωθεί εδώ ότι από τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας διαψεύστηκε η είδηση σημειώνοντας ότι βγήκε στο …εξωτερικό από ΜΜΕ της Νιγηρίας χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη πηγή επιβεβαίωσης…