Αμοργός: Με το... καλημέρα στη μάχη για ένα καθαρό νησί

Με δύο ανοιχτές επιστολές - εκκλήσεις, ο Δήμος Αμοργού και δη ο Δήμαρχος κος Καραϊσκος δίνει το στίγμα της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει όσον αφορά την καθαριότητα και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και τους δημότες του νησιού και έχοντας ως βασικό σλόγκαν " Ας βοηθήσουμε όλοι για μία Αμοργό πιο καθαρή!"

Αρχικά απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες - που σηκώνουν άλλωστε και το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τα απορρίμματα - ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας (Άρθρα 3 και 5), τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε γερούς σάκους δεμένους στο πάνω μέρος. Τα κάθε είδους χαρτικά (χαρτοκιβώτια, εφημερίδες, βιβλία) πρέπει να συσκευάζονται σε πακέτα στέρεα δεμένα.

Καταστήματα που διαθέτουν αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκά, φαγητά σε πελατεία, είτε σε ιστάμενους είτε σε καθήμενους, μέσα και έξω απ’ αυτά, πρέπει συνεχώς όλες τις ώρες λειτουργίας τους να φροντίζουν για την περισυλλογή όλων των απορριμμάτων που δημιουργούνται έτσι ώστε να είναι πάντα καθαρά τα καταστήματα και ο πέριξ σε αυτά χώρος. Στις υποχρεώσεις των καταστημάτων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση αρκετών καλαίσθητων κάδων απορριμμάτων.

Και στη συνέχεια, με δεύτερη ανακοίνωση, απευθύνεται προς τους κατοίκους της Αμοργού, ενημερώνει πως σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας (Άρθρο 6), μεγάλα αντικείμενα που έχουν φθαρεί (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, είδη υγιεινής, ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα κ.λ.π) μεταφέρονται σε συγκεκριμένους χώρους και σε συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδος που υποδεικνύει ο Δήμος για την περισυλλογή τους.  Δεν επιτρέπεται σε υπόλοιπες ημέρες τα αντικέιμενα αυτά να βρίσκονται στους τόπους συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Μπάζα και προϊόντα εκσκαφής μεταφέρονται στην ανακύκλωση σε συννενόηση με τον ιδιώτη, ενώ τα κλαδιά απομακρύνονται σε συννενόηση με τον Δήμο. Όλα τα παραπάνω δεν επιτρέπεται να παραμείνουν σε κοινόχρηστους χώρους.

Μάλιστα, παραθέτει και τους χώρους συγκέντρωσης, που βρίσκονται πλησίον των κάδων απορριμμάτων της εκάστοτε περιοχής.

Ημέρες μεταφοράς των απορριμμάτων από τους κατοίκους προς στους χώρους συγκέντρωσης:

Κατάπολα, Κάτω Μεριά: Τρίτη

- Αιγιάλη, Χώρα: Πέμπτη

Ημέρες περισυλλογής των απορριμμάτων από τον Δήμο:

Κατάπολα, Κάτω μεριά: Τετάρτη

- Αιγιάλη, Χώρα: Παρασκευή.

Και βέβαι υπενθυμίζει το αυτονότητα και στις δύο εκκλήσεις: η μη τήρηση του κανονισμού καθαριότητας και των διατάξεων του θα επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις στους παραβάτες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News