Ανθρωποι ή μισάνθρωποι ?

Έχουμε μία κακή συνήθεια να αντιμετωπίζουμε τα ζώα με απίστευτη κακία μερικές φορές… Όπως πχ τις χελώνες… Από τη μία έχουμε συνεχόμενα περιστατικά με τραυματισμούς κι από την άλλη κάνουμε ότι μπορούμε για να τις σώσουμε.. Όπως πριν από μία εβδομάδα όταν στην θάλασσα της Γρόττας στη Νάξο βρέθηκε μία νεαρή καρέτα καρέτα, που είχε καταπιεί πετονιά, πιθανόν με αγκίστρια και ενώ προσπαθούσε να βγει στην ακτή. Αμέσως στήθηκε ομάδα σωτηρίας και αφού παρελήφθη η χελώνα όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση -η πετονιά της είχε σκίσει το μάγουλο και είχε εγκλωβιστεί στο πεπτικό σύστημα – μεταφέρθηκε με το πρώτο πλοίο στα έμπειρα χέρια των μελών του ARCHELON Rescue Center .
Γερακίνα

Ανάλογη περίπτωση και με τα πτηνά… Αρχές Σεπτεμβρίου βρέθηκε στην Μουτσούνα με σπασμένο αριστερό φτερό (μια γερακίνα (Buteo buteo) αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και ταξίδεψε στη Πάρο με το πλοίο της γραμμής για την Πάρο, που βρίσκεται το κέντρο περίθαλψης άγριων πουλιών «ΑΛΚΥΟΝΗ». Ο τραυματισμός οφείλονταν σε πυροβόλο όπλο κυνηγού… Και σήμερα το πρωί στην περιοχή της Αλυκής του Αεροδρομίου από τα μέλη του συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής στη Νάξο απελευθερώθηκε τόσο η γερακίνα (Buteo buteo) όσο και ένας σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
Σκυλάκια

Εκεί όμως που δίνουμε ρέστα είναι στα τετράποδα… Για κάποιο λόγο τα αντιπαθούμε. Και στο τέλος του καλοκαιριού ουκ ολίγα μένουν στο δρόμο. Προφανώς τελείωσε η περίοδος …αγάπης από τα δίποδα. Το τελευταίο κρούσμα φροντίδας από …δίποδα προς τα μικρά τετράποδα; Έρχεται μέσω ανάρτησης στην Φιλοζωική Νάξου. Που αναφέρει ότι «δίποδο σήμερα παράτησε στο κεντρικό δρόμο προς Εγγαρές στο ύψος του Τιμίου σταυρού, 5 μωρά σε ένα κλουβί, δίπλα στον κάδο, μέσα στον ήλιο, χωρίς νερό, χωρίς διαφυγή, ασφυκτικά κλεισμένα» Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είπαμε; Η ουσία είναι υπάρχει ευαισθητοποίηση από τους πολίτες; Τους ενδιαφέρει να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου τα ζώα θα έχουν το δικό τους χώρο και δεν θα είναι απλά ένα παιχνίδι; Εάν θεωρούμε ότι το να πετάς στα σκουπίδια τετράποδα, είναι δείγμα πολιτισμού μάλλον είμαστε λάθος… Είναι έγκλημα και μάλιστα από τα χειρότερα. Καθημερινά διαβάζουμε ότι πλέον και στην Ελλάδα καταδικάζονται όσοι κακοποιούν ζώα. Δεν είναι καιρός να βάλουμε μυαλό; 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News