Μύκονος: Συνδέθηκε και με τη .. βούλα με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας

Και εγένετο ... Φως. Ηλεκτρικό ρεύμα από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) παίρνει από σήμερα, Τετάρτη 9 Μαϊου  η Μύκονος, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα, από τις 10:00 το πρωί, το Δίκτυο της Μυκόνου άρχισε να τροφοδοτείται από το νέο Υποσταθμό του νησιού, ο οποίος συνδέεται με το ΕΣΜΗΕ μέσω του νέου υποθαλασσίου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου που διακλαδώνεται στην Πάρο και τη Μύκονο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την έναρξη της ηλέκτρισης της Μυκόνου παύει να λειτουργεί ο ρυπογόνος Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής στο νησί και ολοκληρώνεται η Α’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περάτωσε με απόλυτη επιτυχία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πλέον, τα κυκλαδίτικα νησιά που είναι πλέον διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς ανέρχονται σε 13 (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανδρος, Τήνος).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης υπογραμμίζει: «Υποδεχόμαστε τη Μύκονο στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων βελτιώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, με θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; 

· Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Ανδρου και Εύβοιας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019.

· Η τρίτη φάση, έργο αξίας 102 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων για τις επόμενες δεκαετίες, με την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου και την πλήρη απεξάρτηση από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Το έργο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, έχοντας επιταχυνθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

· Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σέριφο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το έργο έχει ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που κατέθεσε πρόσφατα ο Διαχειριστής στη ΡΑΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News