Αμοργός: Εκλογές (06/09) στις κοινότητες Αρκεσίνη και Βρούτση

Μετά από σχεδόν δεκαέξι μήνες οι δημότες σε δύο κοινότητες της Αμοργού θα προσέλθουν στις κάλπες για επαναληπτικές δημοτικές εκλογές... Οχι, δεν είναι αστείο... Η απόφαση φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Χατζημάρκου και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας να έχουμε εκπροσώπους μέσα από την εκλογική μάχη... Μιλάμε για τις κοινότητες Αρκεσίνης και Βρούτση, οι οποίες την 26η Μαϊου του 2019 δεν έδωσαν ... αποτέλεσμα.

Και όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού (σ.σ. στο τέλος του άρθρου έχουμε την απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου).. "Προκηρύχθηκε η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη Προέδρων στις Κοινότητες Αρκεσίνης και Βρούτση του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως και ώρα 19:00 μμ"

Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Δήμος Αμοργού τον Νοέμβριο του 2019 σχετικά με την εκπροσώπηση των δύο κοινότητων από τις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019

" Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν αλληλογραφίας που είχε ο Φορέας μας (Α.Π.:3794/10-9-2019 σχετικό έγγραφό μας) με το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το θέμα της διεξαγωγής επαναληπτικής εκλογής στις Τοπικές Κοινότητες ΄΄ΒΡΟΥΤΣΗ΄΄ και ΄΄ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ΄΄ στις οποίες δεν αναδείχτηκαν Εκπρόσωποι τους, λόγω του ότι δεν καταρτίστηκαν και δεν κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο συνδυασμοί υποψηφίων για αυτές, το Υπουργείο στο με Α.Π.: 75308/24-10-2019 έγγραφό του προς το Δήμο μας και σε απάντηση του προαναφερομένου σχετικού μας εγγράφου αναφέρει τα εξής:

΄΄ Κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής περιόδου, είναι δυνατόν να προκηρυχθεί επαναληπτική εκλογή, στην περίπτωση που μείνουν κενές έδρες μελών συμβουλίων (δημοτικών ή συμβουλίων κοινοτήτων) των συνδυασμών και δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συνδυασμού για να τους αντικαταστήσουν. Στην περίπτωση αυτή, ο Περιφερειάρχης προκηρύσσει σε δύο μήνες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες είναι οι κενές έδρες και ισαρίθμων αναπληρωματικών (άρθρο 55,παρ.6 του Ν.3852/2010, όπως ισχύει). Σημειώνουμε δε, ότι δεν προβλέπεται προκήρυξη επαναληπτικής στην περίπτωση κένωσης θέσης προέδρου κοινότητας, έστω και αν δεν υπάρχει αναπληρωτής για να καταλάβει τη θέση του. Επίσης, προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση ακύρωσης της εκλογής σύμφωνα με το άρθρο 51 του Ν. 3852/2010.

Άλλη περίπτωση επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα επειδή δεν καταρτίστηκαν συνδυασμοί ή δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ενόψει των εκλογών της 26ης Μαϊου 2019, δεν υφίσταται. Οι διατάξεις επομένως του άρθρου 10 του Ν. 4555/2018, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της Δημοτικής Περιόδου΄΄.

Kατόπιν τούτων η εκπροσώπηση των Κοινοτήτων αυτών θα γίνεται από τα εξουσιoδοτημένα όργανα του Δήμου(τον χωρικό Αντιδήμαρχο)".

 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΣΧΟΛΙΑ

Tο naxospress.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.