Κουφονήσια: Σημαντικό βήμα για την νομιμοποίηση του λιμανιού

Κάλλιο αργά παρά ποτέ ε; Μετά από τρεις δεκαετίες θα μπορέσουμε να έχουμε νόμιμο λιμάνι στα Κουφονήσια και στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων; Ο λόγος; Μα πολύ απλά από σήμερα έχουμε την δημοσίευμα όπως βλέπετε στη συνέχεια του άρθρου της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όσον αφορά την ολοκλήρωση της Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων Λιμενικών Εγκαταστάσεων Κουφονησίων... Κίνηση που έρχεται μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και σίγουρα πέρασε από ... χίλια κύματα. 

Την είδηση έδωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος και όπως είναι λογικό στήθηκε και το ...σχετικό γλέντι στο νησί καθότι έχουμε το πιο σημαντικό βήμα για την νομιμοποίηση του λιμανιού. Αρα, περισσότερες δράσεις για την αναβάθμισή του χωρίς να υπάρχει ο μπαμπούλας για το εάν είναι νόμιμο ή όχι.. 

Να θυμίσουμε εδώ (πριν δώσουμε το λόγο στον κο Κωβαίο, μέσω της ανάρτησής του στη προσωπική του σελίδα στα social media) ότι τον περασμένο Οκτώβριο τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στα νησιά της Δονούσας, της Σχοινούσας και του Κουφονησίου, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, υιοθετώντας τις παρατηρήσεις, που έγιναν εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια τις διαδικασίας γνωμοδότησης του συγκεκριμένου φορέα. Και είχε λόγο γιατί πολύ απλά στις ΜΠΕ των τριών νησιών, περιλαμβάνονται προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα η περιοχή «Μικρές Κυκλάδες: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντίκερος και θαλάσσια ζώνη», η οποία αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης, όπως και η περιοχή «Μικρές Κυκλάδες, βορειοανατολική Αμοργός, ανατολικές ακτές Δονούσας, γύρω νησίδες και θαλάσσια περιοχή», που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει ο κος Κωβαίος στην ανάρτησή του, που είναι σίγουρο ότι θα γίνει viral στους φίλους του Κουφονησιού.. 

"Σήμερα ήταν μια πολύ καλή μέρα για τα Κουφονήσια καθώς ολοκληρώθηκε η Έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων Λιμενικών Εγκαταστάσεων Κουφονησίων μέσω του Δ.Λ.Τ. Νάξου... Το σύνολο των προς νομιμοποίηση επιφανειών είναι ίσο με 7.459,75m2.Οι επιφάνειες αυτές περιλαμβάνουν παραλιακές οδούς, κρηπιδώματα, επιφάνειες προβλητών καθώς και το κτίριο αναμονής επιβατών.

Εάν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότερες από τις παραπάνω εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν από το 1987 και πριν εδώ και 33 έτη δηλαδή και οι χερσαίοι χώροι με τον παραλιακό δρόμο ακόμη πιο παλιά και με τη σημερινή απόφαση αυτά πλέον είναι νόμιμα και αδειοδοτημένα πράγματι μιλάμε για μια πολύ σπουδαία απόφαση...

Ιστορικό:
Στις 7 Απριλίου του έτους 2019 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου αποφασίστηκε η παραλαβή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα Πλαίσια Νομιμοποίησης και Βελτίωσης Λιμενικών Εγκαταστάσεων Λιμένα Κουφονησίων... Που είχε ανατεθεί με την υπαριθμο 90/03-08-2018 απόφαση του Προέδρου του Δ.Λ.Τ.Νάξου κου Νίκου Σέργη σε εξωτερικό συνεργάτη αντί του ποσού των 23.500ε (με το ΦΠΑ)... 

Όπως είχα δημοσιεύσει και στις 22 Οκτωβρίου του 2018 η νομιμοποίηση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων εδώ και χρόνια ειναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που ταλαιπωρούν δημοτικές αρχές και λιμενικά ταμεία, των νησιών.

Εγκαταστάσεις οι οποίες κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα π.χ. Δήμους ή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, μπορεί να βρίσκονται επί χρόνια εν λειτουργία, αλλά για διαφόρους λόγους δεν έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες (παρεμβάσεις) υλοποιήσεις υποδομής και βελτίωσης, παρά την ύπαρξη ή εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη και τεχνικές εργασίες στις λιμενικές εγκαταστάσεις που κρίνονται απαραίτητες για πρόληψη και αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν εάν δεν προχωρήσουν πρώτα σε αδειοδότηση - Νομιμοποίηση...

Μετά από μεγάλες προσπάθειες και επισημάνσεις ετών από επίσημους και όχι μόνο φορείς, λιμάνια, προβλήτες και άλλα συναφή λιμενικά έργα μπορούν πλέον σύμφωνα με το Άρθρο 86 του Ν. 4504/2017 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων...

Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις θα θεωρούνται νόμιμες από την έκδοση σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης λιμένα, με το σχετικό φάκελο ...

Ευχαριστούμε θερμά τον πρώην Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Νάξου Νίκο Σέργη και την τεχνική υπηρεσία που μαζί πριν δύο έτη ξεκινήσαμε την προσπαθεία αναθέτοντας τη μελέτη καθώς και το νέο πρόεδρο κο Δημήτρη Ήμελλο που συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την επίλυση και προώθηση ζωτικών θεμάτων των νησιών μας..."