Νάξος – Απόλλωνας: «Είμαστε στο μηδέν, αδιαφορούν οι υπεύθυνοι»

Ήρθε η ώρα των πολιτών του Απόλλωνα να μιλήσουν.. Οι πολιτικοί έδωσαν το παρών μετά την τελευταία κακοκαιρία… Είδαν, άκουσαν, υποσχέθηκαν ο καθένας από τη πλευρά και τη θέση τους… Όμως, καλό είναι να ακούμε και τους κατοίκους, οι οποίοι καταθέτουν τη δική τους άποψη… Και μέσω του Συλλόγου Απόλλωνιατών Νάξου έχουμε σήμερα την επίσημη θέση τους… Οι οποίοι όχι μόνο παρουσιάζουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία κακοκαιρία (σ.σ. φωτογραφία του κου Χωριανόπουλου από τη σελίδα τους στα social media) και δεν στέκονται σε ένα συγκεκριμένο αλλά καλύπτουν όλα τα προβλήματα που αναδεικνύονται…

Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι καυτηριάζουν στην εν γένει στάση των αρμόδιων που δεν έχουν την βούληση όχι μόνο να προγραμματίσουν σωστά έργα αλλά και να δώσουν λύσεις.. Και όπως καταλήγουν στην επιστολή (σ.σ. απευθύνεται σε Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Βουλευτές Κυκλάδων)   Είναι κρίμα μια πανέμορφη περιοχή της Νάξου να μένει εγκαταλελειμμένη χωρίς την παραμικρή βοήθεια αρκετά χρονιά τώρα.

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφεται από τους κους Μιχάλη Λεβογιάννη (πρόεδρο) και Μάριο Βιτζηλαίο (Γενικό Γραμματέα) αναφέρει τα εξής:

«Ο Απόλλωνας Νάξου, το βορειότερο παραλιακό χωριό με το αρχαίο λατομείο και τον Κούρο, το άγαλμα του θεού Διονύσου, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν γιατί αντιμετωπίζει πολλά χρόνια προβλήματα που παραμένουν άλυτα, επειδή αδιαφορούν οι υπεύθυνοι, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων.

- Ο Δημόσιος δρόμος βρίσκεται σε κακή κατάσταση με πολλές φθορές (έχουν περάσει τριάντα χρόνια που έγινε η ασφαλτόστρωσή του)

- Οι δρόμοι εντός του χωριού είναι σε άθλια κατάσταση

- Ο Δημοτικός φωτισμός είναι ανεπαρκής – κακοσυντηρημένος

- Χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν

- Οι κάδοι απορριμμάτων είναι ελάχιστοι με αποκρουστικό το θέαμα των συσσωρευμένων σκουπιδιών

- Αλλά το κυριότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι οι μεγάλες φθορές του κυματοθραύστη που προκάλεσε η κακοκαιρία της 6ης Ιανουαρίου 2020 και επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κατάστασή του

# Πρόκληση μεγάλων ζημιών στο Βιολογικό Καθαρισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία

# Δημιουργία σπηλαιώσεων κάτω από το χώρο της πλατείας που αποτελεί χώρο στάθμευσης και στροφής των λεωφορείων, πράγμα επικίνδυνο για την διέλευση των οχημάτων

# Εισχώρηση θάλασσας, άμμου και φερτών υλικών από το πέλαγος μέσα στα παραλιακά καταστήματα σε κάθε κακοκαιρία με ανυπολόγιστες ζημιές για τους ιδιοκτήτες

# Δυσκολία ελλιμενισμού οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου σκάφους στον όρμο με αέρα πάνω από πέντε μποφόρ.

Ο Απόλλωνας στις 29/2/2016 ύστερα από μια μεγάλη κακοκαιρία, είχε κηρυχτεί από την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά οι αρμόδιοι φορείς αδιαφόρησαν παντελώς και δεν κατάφεραν να αναθέσουν νόμιμα τη μελέτη αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόφαση και να μην πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση - αποκατάσταση στην περιοχή, παρότι η υπόθεση έφθασε σε επίπεδο εισαγγελέα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της περιοχής με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια αυτή να φθίνει.

Συνοψίζοντας θέλω να τονίσω ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για σωστό συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και η αδυναμία εκπόνησης της σωστής μελέτης δεν έδωσε λύση στο μεγάλο πρόβλημα του Απόλλωνα.

Ο Σύλλογος Απολλωνιατών Νάξου και οι κάτοικοι του Απόλλωνα κάνουν έκκληση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, που έχει υποστεί το χωριό του Απόλλωνα, για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, την εξασφάλιση των περιουσιών και τη λειτουργικότητα της περιοχής, όχι με ημίμετρα αλλά με έργα που θα λύσουν το πρόβλημα μόνιμα».

Συνημμένα Αρχεία: